Diana Ondelj Maksumić

Diana Ondelj Maksumić


Rođena je u Mostaru, 21. 12. 1969. godine. Završila Pedagošku akademiju u Mostaru, odsjek bosanski jezik i književnost. Bila je članica alternativne pozorišne grupe Teatar "Lik". Od 1993. do 1997. godine živjela u Italiji i radila kao glumica u pozorišnim kompanijama "Teatro del Mediterraneo" iz Genove i "Attori in corso" iz Brescie. Sa pozorištem „Lik Teatro-Teatro esule" i predstavom „Regna un grande silenzio...“ učestvovala je na prestižnim teatarskim festivalima u Italiji i Švicarskoj.  

Bavi se i književnošću. Za svoj književni rad dobila je nekoliko nagrada, među kojima su Nagrada „Slovo Gorčina“ na istoimenoj književnoj manifestaciji u Stocu 1991. godine, za prvu neobjavljenu zbirku poezije, kao i nagrade na evropskom konkursu za najbolju pjesmu na Internacionalnom festivalu poezije „Genovantasette“ u Genovi, Italija.

Od 1997. godine radi u Pozorištu lutaka u Mostaru kao glumica. Bila je članica festivalskog glumačkog ansambla na manifestaciji „Mostarsko ljeto“ u predstavama „Trofejne noći“ u režiji Šemsudina Gegića 1998. godine i „Žena Jevrejka“ u režiji Nedžada Maksumića 1999. godine. Preko petnaest godina članica je Kamerne scene Centra za kulturu Grada Mostara, gdje je glumila u preko trideset premijernih izvođenja. Glumila je u predstavi „Chick lit“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u režiji Tanje Miletić Oručević  2013. godine.

Nagrade:

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 8. međunarodnom festivalu pozorišta za decu „Subotica 2001.” za kreaciju uloge Mačka u predstavi “Mačak u čizmama” u režiji Elzbiete Eysimont.

Nagrada za najbolju glumicu na 17. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2009. godine za uloge Stare vještice, Gostioničarke i Kraljice u predstavi „Kresivo“ u režiji Slavča Malenova.

Partnerske nagrade:

Specijalno priznanje za partnersku igru, zajedno sa Nerminom Denjo, na 18. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2010. godine, za animaciju lutke Žene u predstavi „Želim biti normalan“.

Nagrada za partnersku animaciju, zajedno sa Nerminom Denjo, na 8. lutkarskom bijenalu u Bugojnu 2015. godine, za animaciju lutke Kralja plesa u predstavi „Ledeno srce“.

Kolektivne nagrade:

Specijalna nagrada za cjelovitost teatarskog izraza u lutkarskoj umetnosti za predstavu “Želim biti normalan” na 8. međunarodnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu 2010. godine.

Grand Prix festivala za predstavu “Kresivo” na 11. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2010. godine.

Nagrada za najbolju ansambl predstavu za predstavu “Pinocchio” na 12. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2011. godine.

Grand Prix za najbolju predstavu festivala za predstavu “Pinocchio”na 13. međunarodnom festivalu pozorišta za decu “Zlatna iskra”, Kragujevac 2011. godine.

Nagrada ansamblu predstave “Ledeno srce“ za glumačko majstorstvo na 4. međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici 2015. godine.

Novosti

Ljepotica i Zvijer

Ljepotica i Zvijer AUTORSKI TIM Režija: Todor Valov Dramatizacija: Teodora Popova Prevod sa bugars[...]

Princ iz moje ulice u Pozoristu lutaka

Pozorište lutaka Mostar nastavlja sa serijom nedjeljnih predstava za djecu Mostara. Nakon Mačka[...]

„Traži se Djeda Mraz“ u Pozorištu lutaka

Posljednje dvije predstave u ovoj kalendarskoj godini, od svih mostarskih profesionalnih teatars[...]