Historija pozorišta

Historija pozorišta

Pozorište lutaka Mostar osnovano je davne 1952. godine. Sjedište mu je, tada kao i danas, bivša jevrejska sinagoga u mostarskom naselju Brankovac, koju je, početkom pedesetih godina prošlog vijeka, Jevrejska opština Mostar, ustupila Pozorištu lutaka i to samo i isključivo za tu namjenu.

Za sve ove godine Pozorište lutaka je postalo pravi hram lutkarstva i najbolji predstavnik kulturne scene ovog grada, dobitnik brojnih pohvala, nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim festivalima, a njegove predstave do sada je vidjelo skoro dva miliona gledalaca. Svoje predstave igralo je na scenama Austrije, Francuske, Italije, Španije, Bugarske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Irana, te, naravno, u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Osnivač, prvi direktor i režiser Pozorišta bio je Đorđe Đoka Bovan, istinska legenda razvoja lutkarske umjetnosti u Mostaru. Poslije njega, valja izdvojiti Antonija Antu Karačića, koji je prvi počeo da ostvaruje saradnju sa najvećim lutkarskim imenima iz tadašnje Čehoslovačke. Zatim slijede Jovo Spajić, Milivoje Mrkić, Mirzo Pelić, poslije rata Muhamed Nametak i, od 2000. godine, Ranka Mutevelić, koja je uspostavila saradnju sa najistaknutijim lutkarskim stvaraocima iz Bugarske, Poljske, Slovenije i Bjelorusije.

U krvavom ratu od 1992. – 1995. u kojem je Mostar, nažalost, stekao reputaciju najrazorenijeg grada bivše Jugoslavije, zgrada Pozorišta lutaka je razrušena, glumci su otjerani, pobjegli, rasuli se svijetom, a neki od njih potražili utočište u nekim drugim teatarskim kućama. Ipak, zahvaljujući pomoći Evropske unije, zgrada Pozorišta je obnovljena. Trebalo je krenuti od samog početka, s novim ansamblom za neku novu dječiju publiku, koja je zaslužila da fijuke granata, zamijeni uživanjem u lutkarskim predstavama.

Saradnja sa režiserima i lutkarskim stručnjacima poput Slavča Malenova, Todora Valova, Wojciecha Wieczorkiewicza, Roberta Waltla, Ivana Coneva, Elžbiete Eysymont, Jaroslawa Antoniuka, Alekseja Ljeljavskog i drugih, od mostarskih je lutkara opet načinila istinske majstore animacije i dostojne nasljednike slavnih prethodnika, onih koji su napravili antologijske predstave sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, tada sarađujući sa režiserima poput Edija Majarona, Luke Pateljka, Teodora Ristića, Ivana Teofilova, Saše Jankovića...

Posljednjih godina Pozorište lutaka je ponovo postalo široko prepoznatljivo po kvaliteti i inovativnim pristupom u svojim projektima, te je samo u posljednjih nekoliko godina na međunarodnim i domaćim festivalima osvojilo ukupno 44 nagrade, od toga dva Grand Prixa za najbolje predstave, te Nagradu za najbolju ansambl igru, Specijalnu nagradu za cjelovitost teatarskog izraza, zatim nekoliko nagrada za najbolja glumačka ostvarenja, te nagrade za najljepšu scenografiju, dizajn lutaka i kostime. Neobična je činjenica da glumački ansambl Pozorišta lutaka čini samo pet glumaca koji na trenutnom repertoaru održavaju desetak predstava, od onih klasičnih marionetskih do lutkarskih mjuzikala, interaktivnih igrokaza, predstava za najmlađu i stariju djecu, a u planu je i lutkarska predstava za odrasle.

Pozorište lutaka Mostar je mlad, ambiciozan, mobilan i otvoren teatar, koji svoje predstave igra na jezicima svih naroda Bosne i Hercegovine i koji kontinuirano radi na vlastitom profiliranju i kvalitetnom napretku, ne zanemarujući pritom svoju najvažniju funkciju, stvaranje sve boljih predstava za svoju najvjerniju, najmlađu publiku.

Novosti

Princ iz moje ulice u Pozoristu lutaka

Pozorište lutaka Mostar nastavlja sa serijom nedjeljnih predstava za djecu Mostara. Nakon Mačka[...]

„Traži se Djeda Mraz“ u Pozorištu lutaka

Posljednje dvije predstave u ovoj kalendarskoj godini, od svih mostarskih profesionalnih teatars[...]

„Princ iz moje ulice“ u Pozorištu lutaka Mostar

Pozorište lutaka Mostar u nedjelju 30. oktobra/listopada u 11 sati izvest će predstavu „Princ iz[...]

Ljepotica i zvijer u Pozorištu lutaka Mostar

U subotu, 15. oktobra u 12 sati u Pozorištu lutaka Mostar bit će izvedena predstava „Ljepotica i[...]

Pozorište lutaka na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci

Pozorište lutaka Mostar sa svojom predstavom KRESIVO nastaloj prema bajci H.K.Andersena i u reži[...]