Šuma na kraju svijeta

Šuma na kraju svijesta

AUTORSKI TIM
Autor teksta i režija: Nedžad Maksumić
Scenografija i lutka: Vladimir Mićković
Muzika: Atilla Aksoj
Kostimograf: Orhan Imami
Design plakata: Jaime Olabarri „Miki“
Inspicijent: Amer Ćatić
Izrada lutaka i scenografije: Mirsad Bijedić
Krojački radovi: Azera Škoro
Pomoć u izradi dekora i rekvizite: Kasim Prguda

PREMIJERA
28.10.2011.

IGRAJU
Gorjan - Igor Vidačković    
Vjetran, šumski duh - Serđo Radoš
Kora, šumska vila i  Kraljica modernih vremena - Diana Ondelj – Maksumić
Sunčana, šumska vila - Nermina Denjo    
Srebren, šumski vilenjak i Kralj zaborava - Nedžad Maksumić
Glasnici Gorjanove tamne strane i
Vojska malih ljudi

UZRAST
6-12

O PREDSTAVI
Predstava „Šuma na kraju svijeta“ je autorski projekat Nedžada Maksumića, koji je u Pozorištu lutaka zaposlen kao glumac i reditelj. Ova predstava govori o čarobnoj zemlji na kraju svijeta, gdje su sva čuda i sva iznenađenja moguća. Predstava je interaktivna, te djecu u publici tjera na saradnju, dopuštajući im iluziju da utječu na tok radnje i ishod predstave.
Likovi u predstavi su više karakteri, vrline i mane, a pitanja koja se postavljaju su sveopća. Ona na koja djeca uvijek traže jednostavne odgovore, koje im odrasli ne znaju dati: Šta je život?, Boli li drvo kad ga se siječe?, Imaju li životinje prijatelje?, Može li čovjek ići u prošlost?, Je li vrijeme prolazi zauvijek?
Predstava nosi jaku poruku za očuvanje prirode, za ravnotežu čovjeka i njegovog okruženja. Njena ekološka osviješćenost pokazuje djeci da je priroda oko njih njihov najbolji prijatelj i da su dužni da žive u skladu s njom. Predstava, takođe, tjera djecu da traže odgovore na pitanja o postojanju dobra i zla u svakom čovjeku. Svi likovi u predstavi tragaju za čarobnom šumom na kraju svijeta i tek na kraju puta shvate da je ta šuma ona iz koje su krenuli na put ili, još bolje, da je svako mjesto na svijetu neobično, čarobno i neponovljivo lijepo. Da od ljudi zavisi hoće li prepoznati ljepotu kraja u kojem žive.
Cijela predstava je, ustvari, traganje za srećom, za koju se uvijek misli da je negdje drugdje, a samo najmudriji znaju da je sreća svuda oko nas – ako se potrudimo!