Zaljubljeni oblak

Zaljubljeni oblak

AUTORSKI TIM
Prema djelu Nazima Hikmeta
Adaptacija: Malgorzata Labecka-Koecherowa
Prevod: Tanja Miletić - Oručević
Režija: Wojciech Wieczorkiewicz
Asistent režije: Tanja Miletić-Oručević
Scenografija, kostimi i kreacija lutaka: Vanja Popović
Muzika: Atilla Aksoj
Izrada lutaka: Ivica Bilek
Izrada scenografije i rekvizite: Mirsad Bijedić
Tekst "Ajšin san" prepjevao Nedžad Maksumić
Tehničko vođstvo: Amer Ćatić

PREMIJERA
29.11.2002.

IGRAJU
Diana Ondelj-Maksumić (Ajša, Elif)
Nermina Denjo (Oblak, Golub, Kopriva)
Sergio Radoš (Derviš, Vihor, Mahmut)
Nedžad Maksumić (Kara  Sejfi, Zec, Murat, Pustinjak, Crnoperi)
Edin Ljubović (Bez imena)
Alternacija Emir Kapetanović

O PREDSTAVI
To je bilo davno. Mnogi od vas još nisu došli na svijet, a naš poštovani slavljenik, Pozorište lutaka u Mostaru, koje upravo slavi 50 godina postojanja, imalo je tek 35 godina.
I ja sam bio petnaest godina mlađi. Mlađi za teška, čak i tragična iskustva kraja XX i početka XXI vijeka bio je cijeli naš svijet.
Upravo tada sam proveo vrući juli u lijepom Mostaru, pripremajući u Pozorištu lutaka klasičnu poljsku bajku o Sirotici Marici, kojoj je lisica otela guske, a ona je, da ih vrati, otišla uz pomoć patuljaka na daleki put, u planine, do Kraljice Tatra. Možda su njene avanture gledali vaši roditelji ili vaši stariji braća i sestre.
Danas, kad me pozvala gospođa direktorica Ranka Mutevelić, s novom generacijom glumaca mostarskog Pozorišta lutaka, hoću da vam predstavim drugu hrabru djevojčicu, lijepu Ajšu iz turske bajke. Ona živi sa svojim prijateljima Zečićem i Golubićem među cvijećem u svom vrtu i sretna je. Nažalost, njenu sreću hoće da pokvari...Ali neću vam pričati tu priču. Ispričaće vam je i odsvirati na jednom neobičnom instrumentu Derviš, koji baš sad ulazi u teatar. Jeste li čuli kako svira na neju?
Želim vam da  zaštitnički Oblak uvijek lebdi ne samo nad vrtom vašeg teatra, nego i nad vrtovima vaših kuća i nad cijelim Mostarom.

Wojciech Wieczorkiewicz, reditelj