fbpx

Nermina Denjo

Rođena je u Mostaru, 1. 11. 1971. godine. Završila je Srednju medicinsku školu, a 1997. godine je završila Školu lutkarstva Mostar – Sarajevo. Od 1. decembra 1997.  članica je glumačkog ansambla Pozorišta lutaka u Mostaru i igrala je u svim poslijeratnim predstavama sa zapaženim uspjehom.

Nagrade:

Nagrada za najbolju glumicu za ulogu Bel u predstavi „Ljepotica i Zvijer“ u režiji Todora Valova, na 22. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2016. godine.

Partnerske nagrade:

  • Specijalno priznanje za partnersku igru, zajedno sa Dianom Ondelj-Maksumić, na 18. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2010. godine, za animaciju lutke Žene u predstavi „Želim biti normalan“.
  • Nagrada za partnersku animaciju, zajedno sa Dianom Ondelj-Maksumić, na 8. lutkarskom bijenalu u Bugojnu 2015. godine, za animaciju lutke Kralja plesa u predstavi „Ledeno srce“.

Kolektivne nagrade:

  • Specijalna nagrada za cjelovitost teatarskog izraza u lutkarskoj umetnosti za predstavu “Želim biti normalan” na 8. međunarodnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu 2010. godine.
  • Grand Prix festivala za predstavu “Kresivo” na 11. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2010. godine.
  • Nagrada za najbolju ansambl predstavu za predstavu “Pinocchio” na 12. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2011. godine.
  • Grand Prix za najbolju predstavu festivala za predstavu “Pinocchio”na 13. međunarodnom festivalu pozorišta za decu “Zlatna iskra”, Kragujevac 2011. godine.
  • Nagrada ansamblu predstave “Ledeno srce“ za glumačko majstorstvo na 4. međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici 2015. godine.