fbpx

Pozorište lutaka Mostar slavi 65 godina postojanja

Pozorište lutaka u Mostaru ove godine u mjesecu novembru obilježava jubilej 65 godina postojanja. Za našu vjernu publiku, u susret tim danima, pripremaju bogat kulturni program.

”Pored redovne programske sheme i sadržaja kojima ćemo posebno obilježiti Jubilej, krajem mjeseca rujna pokrećemo lutkarsku radionicu za djecu kojom i službeno otvaramo novu – dječju scenu. Ovim projektom obrazovnim institucijama u gradu Mostaru želimo biti desna ruka te učenicima ponuditi edukativne radionice na kojima će moći pokazati svoju kreativnost i usvojiti nove vještine koje će učenici prenositi svojim vršnjacima u svojim sekcijama po školama”, priopćeno je iz Pozorišta lutaka.

Dječju radionicu uz partnere, osnovne škole, provest će uz svesrdnu pomoć Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Uposlenici Pozorišta lutaka će se potruditi da ova radionica postane tradicija kojom će uspješno odgajati nove generacije potencijalnih glumaca. Sudjelovanje na festivalima Kao i prethodnih godina Pozorište i ove godine sudjeluje na nekoliko prestižnih internacionalnih lutkarskih festivala na kojima nerijetko osvajaju značajne nagrade.

U ovom mjesecu sa predstavom „Ljepotica i Zvijer“ gostuju na „IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu“, a u mjesecu oktobru sudjeluju na 18. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu „LUT FEST“ u Istočnom Sarajevu i Banja Luci na „XVI međunarodnom festivalu pozorišta za djecu“ s predstavom „Princ iz moje ulice“.

Program za mjesec septembar Novu 2017/2018 sezonu otvaramo predstavom bugarskog redatelja Todora Valova „Ljepotica i Zvijer“ koja će se igrati u redovnom terminu u nedjelju 10.9.2017. s početkom u 11 sati. U predstavi igraju glumci Pozorišta lutaka Mostar: Nermina Denjo, Diana Ondelj-Maksumić, Nedžad Maksumić, Igor Vidačković i Serđo Radoš.

Pozorište lutaka u Mostaru istom predstavom već u četvrtak, 14.9. gostuje u Bugojnu na „IX Bugojanskom lutkarskom bijenalu“ gdje će biti predstavljena najbolja lutkarska ostvarenja u regiji. U nedjelju, 17.9.2017. igraju predstavu „Mačak u čizmama“ nastaloj prema poznatoj bajci Charlesa Perraulta u režiji gošće iz Poljske Elzbiete Eysmont. 24.9.2017. na repertoaru imaju predstavu „Želim biti normalan“ u režiji Todora Valova, a prema tekstu Theodore Popove. Lutkarsku predstavu „Princ iz moje ulice“ u režiji Nedžada Maksumića igrat će se u nedjelju 1.10.2017. u Pozorištu lutaka u Mostaru.

ULAZNICE

Ulaznice za nedjeljnu predstavu, po cijeni od 4 KM, mogu se nabaviti na blagajni Pozorišta sat vremena prije početka predstave, priopćeno je iz ove institucije.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Pozorište lutaka Mostar slavi 65 godina postojanja

Comments are closed.