fbpx

Slovenski lutkari gostuju u Mostaru

Pozorište lutaka Mostar u subotu 19. septembra/rujna u 11 sati organizira gostovanje predstave „Pekarna Mišmaš“ čuvenog „Mini teatra“ iz Ljubljane, kuće koja kvalitetom, bogatom produkcijom i modernom organizacijom obilježava teatarsku umjetnost na ovim prostorima posljednjih godina. Na čelu ove kuće su Robert Waltl i Ivica Buljan, kreativni dvojac koji svojim brojnim projektima, lutkarskim predstavama za djecu i dramskim predstavama za odrasle, pomiče teatarske granice i, uvijek iznova, nudi nešto novo, drugačije i svježije, nešto što tjera na razmišljanje i čini od publike saučesnike u umjetničkom činu.

Ovoga puta u Velikoj sali Pozorišta lutaka Mostar „Mini teatar“ gostuje sa lutkarskom predstavom za djecu uzrasta od 3 do 10 godina u režiji Roberta Waltla „Pekarna Mišmaš“, za koju je lutke i scenografiju uradio poznati češki lutkarski umjetnik i profesor na Praškoj dramskoj akademiji Robert Smolik. Ova razigrana predstava koja je do sada obišla mnoge lutkarske festivale u Evropi nastala je prema djelu poznate slovenske spisateljice Svetlane Makarovič, koja je, prije tri desetljeća, napisala priču o pekarni poznatoj u cijelom susjedstvu po ukusnom kruhu. Ovo je poučna priča o dobroti skromnog pekara Mišmaša koji dijeli kruh siromašnima i djeci, a takođe je i priča o nosatoj zloj ženi Jedrt koja je odlučila po svaku cijenu otkriti tajnu kako to Mišmaš pravi tako ukusan kruh. Takođe, ovo je priča i o Mačku koji je umoran od Jedrtinog iskorištavanja te odlučuje napustiti je i ostati sa pekarom Mišmašom.

Ovo gostovanje je dragocjena i rijetka prilika da najmlađa pozorišna publika Mostara vidi ovu lijepu, kvalitetnu i promišljenu predstavu, a Pozorište lutaka Mostar, kao domaćin svojim prijateljima iz „Mini Teatra“, sretno je što im to može priuštiti. Ulaznice za ovu predstavu po cijeni od 4KM mogu se kupiti na blagajni Pozorišta lutaka sat vremena prije početka predstave.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Slovenski lutkari gostuju u Mostaru

Comments are closed.