fbpx
Press

Bogat program „Mostarskog ljeta 2018“ u Pozorištu lutaka Mostar

U okviru tradicionalne manifestacije „Mostarsko ljeto 2018.“, među programima koje će ove godine ugostiti i organizovati Pozorište lutaka Mostar, izdvajaju se dvije gostujuće i jedna domaća predstava koje će, u vrelim mostarskim ljetnim mjesecima, obogatiti ponudu kulturnih sadržaja za najmlađe.Već ove nedjelje, 24. juna u 12 sati, na sceni Pozorišta lutaka bit će izvedena predstava „Čudovište iz pozorišta i Lutkarova djeca“ nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Udruženja FANI iz Sarajeva. Ovu „čaroliju za djecu“ režirao je Riad Ljutović, prema vlastitoj ideji „Čudovište iz pozorišta“ i djelu Fahrudina Kučuka „Lutkar i njegova djeca“. U predstavi učestvuju članovi Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta iz Sarajeva Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Zulejha Kečo i Iliš Bečei. Dramaturg predstave je Džejna Avdić.

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog komada za djecu poslužila je commedia dell’arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, dodajući na osnovnu priču i svoj tekst. U ovoj predstavi Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar: Operko, Balerina i Dramatika, uz pomoć majstora Mare, vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču „Lutkar i njegova djeca“.

Već u narednu nedjelju, prvoga jula u 11 sati, takođe u okviru „Mostarskog ljeta 2018.“, Pozorište lutaka Mostar izvest će svoju višestruko nagrađivanu predstavu „Ledeno srce“, prema bajci njemačkog književnika Wilhelma Hauffa, a u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova. Prelijepa scenografija i lutke djelo su bugarske umjetnice Stefke Kjuvlijeve, a autor nadahnute muzičke podloge i songova je mostarski multiinstrumentalista i muzički producent Atilla Aksoj. U ovoj izuzetnoj predstavi igraju članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Igor Vidačković, Diana Ondelj Maksumić, Nermina Denjo, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.
Ovo je bajka o siromašnom ćumurdžiji Petru Munku koji za novac i moć prodaje svoju dušu zlom Mihaelu Holanđaninu. Ovo je filozofska priča prilagođena dječijem uzrastu u kojoj se govori o odabiru životnog puta, o snazi ljubavi, kajanja i praštanja, o održivosti ljudske moralne i duhovne vrijednosti.

Ni mjesec avgust neće biti bez predstava za djecu u Pozorištu lutaka Mostar. U nedjelju 19. avgusta u 12 sati za djecu Mostara bit će izvedena predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“ u produkciji sarajevskog Udruženja FANI. Predstava je nastala prema motivima priče Fahrudina Kučuka „Stonoga i prijatelji“, a u režiji Riada Ljutovića. Grafički dizajn, ilustracije i likovno oblikovanje ove predstave djelo su Sanele Husić-Musabašić. U predstavi igraju: Armin Omerović, Andrea Aković i Filip Radovanović.
Grupa glumaca dolazi u novi grad da izvede svoju predstavu. Djeci govore pravila lijepog ponašanja u pozorištu i onda počinje predstava o stonogi Lakonogoj koja se izgubi u šumi jer nije pazila da se na vrijeme vrati kući. Lisac Dugonja je želi pojesti, ali je spašava pauk Pepe, modni dizajner koji plete mreže. Njih dvoje zarobe Lisca u paukovu mrežu, kome ne preostaje ništa drugo nego da moli za oprost, obećava da će postati vegetarijanac i da više neće jesti bube. Time započinje veliko prijateljstvo između Lisca Dugonje, Pauka Pepea i Stonoge Lakonoge.

Ulaz na sve ove predstave u okviru „Mostarskog ljeta 2018.“ je slobodan. Pozorište lutaka Mostar poziva svu djecu grada da ovog ljeta navrate u njihovu klimatiziranu salu, kako bi zajedno uživali u predivnim predstavama namijenjenim za najmlađu publiku.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Bogat program „Mostarskog ljeta 2018“ u Pozorištu lutaka Mostar

Comments are closed.