fbpx
Press

Čudovište iz pozorišta gostovalo u Mostaru

U Pozorištu lutaka Mostar, a u okviru kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ danas je upriličena predstava za djecu pod nazivom „Čudovište iz pozorišta i Lutkareva djeca“ nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Udruženja FANI iz Sarajeva. Ovu „čaroliju za djecu“ režirao je Riad Ljutović, prema vlastitoj ideji „Čudovište iz pozorišta“ i djelu Fahrudina Kučuka „Lutkar i njegova djeca“.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ smatrajući djecu i omladinu našom budućnošću, pri osmišljavanju plana i programa za ovogodišnju manifestaciju, nisu izostavili sadržaje za najmlađe posjetioce. Obzirom da je manifestacija kulturnog karaktera, predstava koju je Pozorište lutaka Mostar ugostilo imala je za cilj približiti djeci i omladini pozorišnu umjetnost, te ih edukovati u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

„Priča je o čudovištu, koje je jedno nekulturno biće, koje stanuje u pozorištu. Mi smo htjeli, zapravo, s tim da djecu naučimo manirima, kako se gleda predstava , šta sve u pozorištu postoji, od aplauza do opere, baleta, drame. Sve te segmente smo iskoristili da bi djeca naučila kako da se ponašaju u pozorištu, a i šta gledaju. Ovu priču smo spojili zajedno sa Fahrudinovim tekstom, a riječ je o drugoj priči. Kada su djeca već naučila jednu stranu o pozorištu, onda smo rekli sada ćemo vam ispričati jednu divnu priču koju je Fahrudin Kučuk napisao. To je zaista jedna lijepa priča o lutkaru koji spaljuje svoje lutke, i koji tuguje za njima, jer nije ispunio obećanje da jednom lutku dadne glas. To je jedan drugi segment same priče, odnosno koncepta ove predstave.“, kazao nam je režiser predstave Riad Ljutović.

Predstava posjeduje i dublju tematiku koja se tiče prijateljstva, drugarstva, kao i djece koja su usamljena, te načina kako da budu funkcionalna kada su u pitanju društva današnjice. Pitali smo Lanu Jazvin, djevojčicu koja je prisustvovala predstavi, kako joj se dopala i da li je nešto naučila gledajući istu.

„Predstava je bila jako lijepa. Naučila sam, da ako nemaš prijatelje, trebamo se potruditi da ih nađemo kako ne bismo bili usamljeni.“, kazala nam je Lana.

Predstava je interaktivnog karaktera, u smislu da su djeca reagovala aplaudirajući, pjevajući i dobacujući. Ista je izvođena širom BiH, a u godini dana je čak 34 puta izvedena. Predstava “Čudovište iz pozorišta i lutkareva djeca” je dobitnik nagrade publike “Najjači aplauz” na 3. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

U okviru manifestacije Mostarsko ljeto 2018, organizatori su pripremili još 2 predstave za najmlađe. Radi se o jednoj domaćoj i jednoj gostujućoj predstavi. Već naredne nedjelje naše najmlađe posjetioce očekuje predstava „Ledeno srce“ u produkciji Pozorišta lutaka Mostar. Gostujuća predstava nosi naziv „Lakonoga u čarobnoj šumi“ u koprodukciji udruženja FANI i odigrat će se 19. augusta kao završnica manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Čudovište iz pozorišta gostovalo u Mostaru

Comments are closed.