fbpx
Press

Predstavljanje građanima u sklopu projekta EPK 2024

Pozorište lutaka Mostar i Centar za kulturu Grada Mostara će se 6. juna u 19 sati na Španskom trgu, u okviru aktivnosti povodom kandidature Mostara za Evropsku prijestonicu kulture, predstaviti svojim sugrađanima.Djeca i njihovi roditelji moći će se upoznati sa prelijepim lutkama i isprobati svoje vještine u njihovoj animaciji. Tajne savremenog lutkarstva će im odavati glumci Pozorišta lutaka. Od voditelja programa čuti će mnoge informacije o Pozorištu lutaka, saznati kuda je ovo Pozorište, koje postoji još od davne 1952. godine, sve putovalo i gostovalo, koje je zemlje i festivale pohodilo, koje je značajne nagrade dobilo, sa kojim je najznačajnijim evropskim rediteljima, kreatorima lutaka i scenografima sarađivalo i koji su planovi za naredni period ovog najmobilnijeg i najnagrađivanijeg pozorišta u Mostaru.

Za to vrijeme će na velikom LED ekranu biti prikazivani dijelovi iz predstava ovog Pozorišta i fotografije iz bogatog arhiva ove kuće koje pokazuju sve etape u razvoju ove najstarije profesionalne lutkarske ustanove u našoj zemlji.

Centar za kulturu grada Mostara koji još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća mostarskoj publici nudi brojne programe, izložbe, promocije knjiga, plesne i muzičke sadržaje. U sastavu ovog Centra je i Radio gradska mreža Mostarski radio.

Ove večeri pokazat će svoju trenutnu produkciju koju predvode Plesni studio Mo-Stars i ansambl Mostarske kiše. Izuzetne koreografije koje je sa svojim mladim plesačicama pripremila voditeljica i koreografkinja Mo-Starsa Nataša Jekić na Španskom trgu će pokazati samo dio vrijednog rada koji je nagrađivan na brojnim plesnim smotrama širom regiona. Uz njih će svojim popularnim pjesmama program obogatiti i ansambl Mostarske kiše. Mostarci će imati priliku da uživaju u ovoj večeri i uvjere se u kulturni i umjetnički potencijal ove dvije kulturne ustanove.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Predstavljanje građanima u sklopu projekta EPK 2024

Comments are closed.