fbpx

Nedžad Maksumić

Rođen u Mostaru, 4.5.1961. godine. Snažnog intelektualnog naboja i sa širokim spektrom interesiranja, Nedžad Maksumić, sa podjednakom stvaralačkom strašću, ulazi i u književnost i u teatar. Sa teatrom je uspostavio vezu još 1978. godine kao sedamnaestogodišnji mladić vezujući se za glavni rasadnik mostarskih teatarskih talenata – Mostarski teatar mladih. Nakon dvije godine je pristupio alternativnoj teatarskoj grupi “Privremeno pozorište” koju je vodio glumac i reditelj Salko Šarić. Iste je godine osnovao i pozorišnu grupu Teatar “Lik” gdje se, pored glume, bavio i režijom. Kasnije će se, povremeno, baviti i pozorišnom kritikom.

Od 1993. do 1997. godine je boravio u Italiji i tamo, sa suprugom, glumicom Dianom Ondelj-Maksumić, obnovio rad Teatra “Lik”. Na talijanskom jeziku, sa angažiranjem talijanskih glumaca, napisao je i režirao predstavu “Vlada velika tišina…” s kojom će, na Festivalu “Correnti mediterranei” u Luganu (Švicarska) osvojiti Prvu nagradu stručnog žirija. U Italiji će biti angažiran u teatarskoj kompaniji “Teatro del Mediterraneo” iz Genove, zatim u kompaniji “Attori in corso” iz Brescie. Sarađivao je i sa teatrom “L’impasto” iz Bologne.

Prvu knjigu poezije “Čovjek u moru!” objavio je 1983. godine. U Italiji je objavio knjigu dnevničkih zapisa “Vlada velika tišina”. Zastupljen je i u pjesničkim antologijama koje su izlazile u Rimu i Londonu. Kooautor je, zajedno sa Salkom Šarićem, monografije “Privremeno pozorište” 2009. godine. Zbirku poezije “Jeruzalemljanin”, nagrađenu na natječaju Fondacije za izdavaštvo Federalnog ministarstva kulture i sporta, objavio je 2006. godine.

U mostarskom Pozorištu lutaka je angažiran od 1997. godine, gdje, odmah po dolasku, piše i režira predstavu „Snjeguljac“. U okviru “Mostarskog ljeta 1999.” režira predstavu “Žena Jevrejka” prema tekstu Bertholta Brechta. Glumi u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru “Chick lit” iz 2013.  i u koprodukcijskoj predstavi “Mrtve ribe plivaju na leđima” HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice iz 2016. godine. Od 2000. godine član je Kamerne scene Centra za kulturu Grada Mostara. Predsjednik je Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta u Mostaru.

Za Pozorište lutaka piše i režira još deset svojih tekstova: “Raščupana bajka“ 2008., „Tika, taka, tak“ 2009., “Novogodišnji san” 2010., “Dođi, dođi, Djeda Mraze” 2011., “Šuma na kraju svijeta” 2012., “”Traži se Djeda Mraz” 2012., “Pokloni za Djeda Mraza” 2013., “Novogodišnja bajka” 2014., “Dobrodošao Djeda Mraze” 2015. i “Princ iz moje ulice” 2016. godine. Od 2010. godine u Pozorištu lutaka u Mostaru radi kao glumac/reditelj.

Nagrade:

  • Nagrada za najbolju animaciju za ulogu slijepog miša Rudolfa u predstavi „Želim biti normalan“ u režiji Todora Valova na 10. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ u Istočnom Sarajevu 2009. godine.
  • Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu slijepog miša Rudolfa u predstavi “Želim biti normalan” u režiji Todora Valova na 8. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci 2009. godine.
  • Nagrada za najbolju režiju na Trećem festivalu dječije umjetnosti – FEDU u Sarajevu za predstavu “Princ iz moje ulice”.
  • Specijalna nagrada za kompletno osmišnjen projekat za autorsku predstavu “Princ iz moje ulice” na 18. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta „Lut Fest“ u Istočnom Sarajevu 2017. godine.

Kolektivne nagrade:

  • Specijalna nagrada za cjelovitost teatarskog izraza u lutkarskoj umetnosti za predstavu “Želim biti normalan” na 8. međunarodnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu 2010. godine.
  • Grand Prix za najbolju predstavu festivala za predstavu “Kresivo” na 11. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2010. godine.
  • Nagrada za najbolju ansambl predstavu za predstavu “Pinocchio” na 12. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2011. godine.
  • Grand Prix za najbolju predstavu festivala za predstavu “Pinocchio”na 13. međunarodnom festivalu pozorišta za decu “Zlatna iskra” Kragujevac 2011. godine.
  • Nagrada ansamblu predstave “Ledeno srce” za glumačko majstorstvo na 4. međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici 2015. godine.