fbpx
Koncert: Tanbour Navazan Bisotun

Koncert: Tanbour Navazan Bisotun

Etno grupa “Tanbour Navazan Bisotun”, čije ime potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu, predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike zapadnog Irana.

Grupa je osnovana 1991. godine i sačinjava je šest članova: Behzad Moradi, Hamidreza Hodžandi, Aref Rustaji, Fateme Karamđani, Mobina Moradi i Ehsan Ansari.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje sa kulturom i običajima regije Kermanšah kao i promoviranje i očuvanje od zaborava njenih izvornih zvukova. Jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe je grupno izvođenje rijetkih pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas, koje su se nekada izvodile samostalno. Zbog ove aktivnosti, grupa ‘Bisotun’ je dobila punu pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te je sudjelovala na različitim festivalima unutar, ali i van Irana.

Pjesme regije Kermanšah koje su se izvodile samostalno, prvi put je izvela grupa Bisotun. Na repertoaru su pjesme Rumija, Attara kao i stare tanbur pjesme sačuvane još od 4. stoljeća koje vuku korijene iz Mehr rituala.

Muzičari:
Hamidreza Hodžandi (pjevač, kompozitor i muzičar Divana),
Fateme Karamđani (kamanče),
Behzad Moradi (tanbur),
Ehsan Ansari (udaraljke),
Aref Rustaji (violončelo, oud i puhački instrumenti),
Mobina Moradi (tanbur).

Organizatori:
Pozorište lutaka u Mostaru
Kulturni centar Iranske ambasade u BiH

Ulaz je besplatan.
Broj mjesta je ograničen.

10.02.2024. 19:30
19:30 — 20:30 (1h)

Pozorište lutaka u Mostaru

Bisotun

REZERVACIJA

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Koncert: Tanbour Navazan Bisotun

Comments are closed.