fbpx
Šuma na kraju svijeta

Šuma na kraju svijeta

O PREDSTAVI

Predstava „Šuma na kraju svijeta“ je autorski projekat Nedžada Maksumića, koji je u Pozorištu lutaka zaposlen kao glumac i reditelj. Ova predstava govori o čarobnoj zemlji na kraju svijeta, gdje su sva čuda i sva iznenađenja moguća. Predstava je interaktivna, te djecu u publici tjera na saradnju, dopuštajući im iluziju da utječu na tok radnje i ishod predstave.
Likovi u predstavi su više karakteri, vrline i mane, a pitanja koja se postavljaju su sveopća. Ona na koja djeca uvijek traže jednostavne odgovore, koje im odrasli ne znaju dati: Šta je život?, Boli li drvo kad ga se siječe?, Imaju li životinje prijatelje?, Može li čovjek ići u prošlost?, Je li vrijeme prolazi zauvijek?
Predstava nosi jaku poruku za očuvanje prirode, za ravnotežu čovjeka i njegovog okruženja. Njena ekološka osviješćenost pokazuje djeci da je priroda oko njih njihov najbolji prijatelj i da su dužni da žive u skladu s njom. Predstava, takođe, tjera djecu da traže odgovore na pitanja o postojanju dobra i zla u svakom čovjeku. Svi likovi u predstavi tragaju za čarobnom šumom na kraju svijeta i tek na kraju puta shvate da je ta šuma ona iz koje su krenuli na put ili, još bolje, da je svako mjesto na svijetu neobično, čarobno i neponovljivo lijepo. Da od ljudi zavisi hoće li prepoznati ljepotu kraja u kojem žive.
Cijela predstava je, ustvari, traganje za srećom, za koju se uvijek misli da je negdje drugdje, a samo najmudriji znaju da je sreća svuda oko nas – ako se potrudimo!

AUTORSKI TIM

Autor teksta i režija: Nedžad Maksumić
Scenografija i lutka: Vladimir Mićković
Muzika: Atilla Aksoj
Kostimograf: Orhan Imami
Design plakata: Jaime Olabarri „Miki“
Inspicijent: Amer Ćatić
Izrada lutaka i scenografije: Mirsad Bijedić
Krojački radovi: Azera Škoro
Pomoć u izradi dekora i rekvizite: Kasim Prguda

IGRAJU

Gorjan – Igor Vidačković
Vjetran, šumski duh – Serđo Radoš
Kora, šumska vila i Kraljica modernih vremena – Diana Ondelj – Maksumić
Sunčana, šumska vila – Nermina Denjo
Srebren, šumski vilenjak i Kralj zaborava – Nedžad Maksumić
Glasnici Gorjanove tamne strane i
Vojska malih ljudi

PREMIJERA

28.10.2011.

UZRAST

6-12

 

16.01.2018. 19:00
19:00 — 19:55 (55’)

Elzbieta Eysymont

Ulaznice

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Šuma na kraju svijeta

Comments are closed.