fbpx
Press

Pozorište lutaka Mostar spremilo predstavu “Punim jedrima!”

Nakon izuzetno uspješne prošle godine, prepune nagrada i priznanja, Pozorište lutaka Mostar u ovu godinu kreće sa svojom novom premijerom. Bit će to predstava ”Punim jedrima!” prema tekstu bugarske književnice, redateljice i dramaturginje Teodore Popove.

Redateljica ove produkcijski izuzetno zahtjevne i ambiciozne predstave je mlada i talentirana Elica Petkova, posljednjih godina dobitnica najznačajnijih lutkarskih nagrada u Bugarskoj, kojoj je ovo, na veliku radost mostarskih lutkara, prvo gostovanje u našoj zemlji.

U kreativnom timu predstave su, osim Petkove, i scenografi, kreatori lutaka i kostima Ivajlo Nikolov i Iva Gikova. Autor scenske muzike je mostarski multiinstrumentalista i producent Atilla Aksoj, česti suradnik na predstavama mostarskog Pozorišta lutaka.

O predstavi

Predstava „Punim jedrima!“ govori o gusarima koji imaju samo dva izbora: prijateljstvo ili izdaju. Brod „Crna strijela“ plovi morem hrabar i neustrašiv. Njegovi gusari su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan Džek spasi jednu galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod. Malo pomalo ona počinje da preuzima brod ‘u svoja krila’ i postaje novi ‘kapetan’. Na brodu ona postaje opčinjena zlatom koje postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći pohlepnoj galebici gusari ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu. Na kraju, Marina shvaća da su od zlata mnogo važniji prijatelji.

U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla ovog Pozorišta: Igor Vidačković, Nermina Denjo, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić. Predstava je namijenjena djeci uzrasta od 5 do 14 godina.

Premijera

Premijera predstave je u srijedu 31. januara u 19 sati. Ulaz na premijerno izvođenje je samo sa pozivnicama. Odmah poslije toga, predstava „Punim jedrima!“ bit će na redovnom repertoaru Pozorišta lutaka Mostar, te je očekuje i tradicionalna serija izvođenja za djecu iz mostarskih osnovnih škola. U planu su i gostovanja ove predstave na brojnim lutkarskim festivalima u zemlji i inozemstvu.

 

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Pozorište lutaka Mostar spremilo predstavu “Punim jedrima!”

Comments are closed.