fbpx

U nedjelju počinje Drugi FLUM

FLUM 2022

Festival lutkarske umjetnosti Mostar (FLUM), održat će se po drugi put od 25. do 29. septembra.

Nakon velikog uspjeha i odjeka prošlogodišnjeg Festivala, ove godine u takmičarski program su se prijavile čak 44 predstave iz 19 zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Selektor Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru, izabrao je najboljih 9 predstava iz 8 zemalja.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za nedjelju, 25. septembra u 18 sati, na Velikoj sceni Pozorišta lutaka, a odmah poslije otvaranja bit će izvedena i prva predstava u takmičarskom programu. Neke od predstava bit će izvedene i na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru.

U konkurenciji za GRAND PRIX Festivala, statuu „Zlatni svitac“, za najbolju predstavu, koju je kreirao akademski kipar Dalibor Nikolić, su predstave profesionalnih lutkarskih pozorišta iz Maribora, Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Zrenjanina, te predstave iz Španije, Poljske, Turske i Izraela. Osim toga, predviđene su i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, lutke, za najbolju originalnu muziku i četiri ravnopravne nagrade za najbolje glumce.

Ulaz na sve predstave je besplatan, i dar je Pozorišta lutaka u Mostaru svoj djeci grada povodom velikog jubileja, 70 godina postojanja i rada ove teatarske kuće.

Karte se mogu rezervisati putem naše web stranice www.plm.ba, ili na broj telefona 036/552-625.

Ovo je izuzetna prilika da lutkarska publika Mostara na sceni Pozorišta lutaka vidi ponajbolja ostvarenja lutkarskih umjetnika iz cijelog svijeta i tako svojoj djeci i sebi proširi prostore mašte, neobične stvarnosti i najljepših snova.

Dobrodošli na Drugi međunarodni festival lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2022.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “U nedjelju počinje Drugi FLUM

Comments are closed.