fbpx

Nagrada “Mali princ” Pozorištu lutaka u Mostaru

Mali princ

Na Festivalu „Vezeni most“, posvećenom stvaralaštvu za djecu, dobili su nagradu „Mali princ“ za „stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini“. Ova nagrada dodijeljena im je uz obilježavanje 70 godina uspješnog postojanja i rada. Drugi dobitnik ove nagrade je književnik Irfan Horozović. Nagrada se sastoji od plakete i bronzane statue Mali princ, autora akademskog vajara Enesa Sivca.

Mali princ

Nagrade su, iz ruku poznatog književnika za djecu, Šime Ešića, uručene na završnoj svečanosti Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most“, koja se održala 21. oktobra u Galeriji portreta u Tuzli.

Mostarsko Pozorište lutaka u okviru ovog Festivala izvelo je predstavu „Zlatokosa“ u Banovićima, pred više od 500 gledalaca i tako nastavilo svoj niz gostovanja i uspjeha, u kojem je, samo u posljednjih 20 godina, ova teatarska kuća osvojila preko 70 značajnih nagrada.

Sljedećeg mjeseca Pozorište lutaka u Mostaru obilježava veliki jubilej, 70 godina postojanja i rada. U subotu, 15. novembra 1952. godine, izvedena je prva premijerna predstava ovog Pozorišta, „Snježana i sedam patuljaka“, u režiji Đorđa Bovana, osnivača i prvog direktora ove kuće. Brojnim aktivnostima u ovom hramu lutkarske umjetnosti bit će obilježena ta značajna godišnjica.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Nagrada “Mali princ” Pozorištu lutaka u Mostaru

Comments are closed.