fbpx

Lutak “Bradonja” se nakon 70 godina vratio kući

Lutak Bradonja

Pukom srećom i dobrotom porodice našeg preminulog dugogodišnjeg bivšeg glumca Ede Ljubovića, došli smo u posjed lutke iz prve predstave Pozorišta lutaka u Mostaru “Snježana i sedam patuljaka”, čija je premijera bila 15. novembra 1952. godine, prije punih sedamdeset i jednu godinu.

To je Bradonja, starješina patuljaka, kojeg je tada kreirala i izradila prva scenografkinja Vesela Raslić, a animirao ga i glas mu posuđivao prvi profesionalni glumac Pozorišta lutaka, Branko Hinković.

Ljubaznošću i znanjem starog lutkarskog znalca, bivšeg glumca, reditelja i direktora naše kuće, Muhameda Hamice Nametka, danas smo, u našoj novoizgrađenoj majstorskoj radionici, promijenili stare, zapetljane i popucale konce i omogućili našem Bradonji da “ponovo prohoda”. Takođe, ovoj lutki je očišćen i originalni kostim i sada opet može oduševljavati ljubitelje lutkarstva svojom ljepotom zanatske izrade i minucioznošću svakog detalja.

U narednim danima će ova lutka, koja svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji našeg Pozorišta, biti izložena u našem novootvorenom Muzeju lutaka, u dvorištu naše kuće. Kao dokaz i potvrda našeg postojanja i rada, od preko 70 godina, u kući snova na mostarskom Brankovcu.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Lutak “Bradonja” se nakon 70 godina vratio kući

Comments are closed.