fbpx

Diana Ondelj Maksumić

Rođena je u Mostaru, 21. 12. 1969. godine. Završila Pedagošku akademiju u Mostaru, odsjek bosanski jezik i književnost. Bila je članica alternativne pozorišne grupe Teatar “Lik”. Od 1993. do 1997. godine živjela u Italiji i radila kao glumica u pozorišnim kompanijama “Teatro del Mediterraneo” iz Genove i “Attori in corso” iz Brescie. Sa pozorištem „Lik Teatro-Teatro esule” i predstavom „Regna un grande silenzio…“ učestvovala je na prestižnim teatarskim festivalima u Italiji i Švicarskoj.

Bavi se i književnošću. Za svoj književni rad dobila je nekoliko nagrada, među kojima su Nagrada „Slovo Gorčina“ na istoimenoj književnoj manifestaciji u Stocu 1991. godine, za prvu neobjavljenu zbirku poezije, kao i nagrade na evropskom konkursu za najbolju pjesmu na Internacionalnom festivalu poezije „Genovantasette“ u Genovi, Italija.

Od 1997. godine radi u Pozorištu lutaka u Mostaru kao glumica. Bila je članica festivalskog glumačkog ansambla na manifestaciji „Mostarsko ljeto“ u predstavama „Trofejne noći“ u režiji Šemsudina Gegića 1998. godine i „Žena Jevrejka“ u režiji Nedžada Maksumića 1999. godine. Preko petnaest godina članica je Kamerne scene Centra za kulturu Grada Mostara, gdje je glumila u preko trideset premijernih izvođenja. Glumila je u predstavi „Chick lit“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u režiji Tanje Miletić Oručević  2013. godine.

Nagrade:

  • Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 8. međunarodnom festivalu pozorišta za decu „Subotica 2001.” za kreaciju uloge Mačka u predstavi “Mačak u čizmama” u režiji Elzbiete Eysimont.
  • Nagrada za najbolju glumicu na 17. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2009. godine za uloge Stare vještice, Gostioničarke i Kraljice u predstavi „Kresivo“ u režiji Slavča Malenova.

Partnerske nagrade:

  • Specijalno priznanje za partnersku igru, zajedno sa Nerminom Denjo, na 18. susretima pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine u Bugojnu 2010. godine, za animaciju lutke Žene u predstavi „Želim biti normalan“.
  • Nagrada za partnersku animaciju, zajedno sa Nerminom Denjo, na 8. lutkarskom bijenalu u Bugojnu 2015. godine, za animaciju lutke Kralja plesa u predstavi „Ledeno srce“.

Kolektivne nagrade:

  • Specijalna nagrada za cjelovitost teatarskog izraza u lutkarskoj umetnosti za predstavu “Želim biti normalan” na 8. međunarodnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu 2010. godine.
  • Grand Prix festivala za predstavu “Kresivo” na 11. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2010. godine.
  • Nagrada za najbolju ansambl predstavu za predstavu “Pinocchio” na 12. međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu 2011. godine.
  • Grand Prix za najbolju predstavu festivala za predstavu “Pinocchio”na 13. međunarodnom festivalu pozorišta za decu “Zlatna iskra”, Kragujevac 2011. godine.
  • Nagrada ansamblu predstave “Ledeno srce“ za glumačko majstorstvo na 4. međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici 2015. godine.