fbpx
Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca

Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca

O PREDSTAVI

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog komada za djecu poslužila je komedija dell’arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, dodajući na osnovnu priču i svoj tekst. Tako smo iz improvizacije dobili konačan izgled i atmosferu predstave Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca.Dječije predstave imaju mnogostruko značenje, ona pridonose razvijanju govorne kulture, obogaćivanju riječnika kod djece. Obogaćuju dječiji govor lijepim izrazima i predodžbama. One djeluju na misaone sposobnosti djece razvijanje različitih osobina ličnosti i razvijanju estetskog ukusa .

Riad Ljutović, reditelj

Priča Lutkar i njegova djeca nastala je kao sjećanje na našeg barda lutkarstva, Antu Hrkača, koji, nažalost, nije s nama i sa svojom najmlađom publikom, već nekoliko godina. Njegova posvećenost tim malim drvenim i krpenim bićima, kojima je poklonio svoj glas i oživio ih svojom rediteljskom čarolijom, inspirirala me je da njemu, tom tihom čovjeku i sjajnom lutkaru, poklonim ovu priču. On je zaslužan što sam se i sam još kao dijete zaljubio u magični svijet lutkarskog teatra i dan-danas ostao u duši zaigran kao dijete i ovisan o svemu što ta magija donosi.Sretan sam što Narodno pozorište Sarajevo i produkcija Fani na ovaj način slave ljepotu teatra za djecu i odužuju se velikom maestru, lutkaru Anti Hrkaču.

Fahrudin Kučuk, književnik

Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca je pozorišna predstava za djecu nastala prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

Džejna Avdić, dramaturginja

AUTORSKI TIM

Režija: Riad Ljutović
Autor: Fahrudin Kučuk
Kostim, izbor muzike, scenografija, koreografija: Riad Ljutović
Dramatizacija: Džejna Avdić
Inspicijent: Nihad Kapić

IGRAJU

Amina Begović – Čudovište, Svijetlišta
Armin Omerović – Maro, Tane
Mona Muratović – Dramatika, Brižna
Zulejha Kečo – Balerina, Vila čarobnica
Iliš Bečei – Operko, Miran

UZRAST

3+

24.06.2018. 12:00
12:00 — 12:50 (50’)

Riad Ljutović

Ulaznice

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca

Comments are closed.