fbpx
Psić boje neba

Psić boje neba

Predstava “Psić boje neba” bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Evo o čemu je riječ: glavni lik, Plavi Pas Petar je, zbog diskriminacije potaknute drugačijom bojom njegove „kože“, pobjegao od kuće, te je, kao brodolomnik, dospio na brod Kapetana Džeka. Džek sa oduševljenjem prihvata nezvanog gosta, ali jedan stariji mornar, Mačak Crni Brk, počinje bivati nerazumno ljubomoran. Mačak smišlja plan kako da napakosti Petru, a sve vrijeme se pretvara da mu je prijatelj i zaštitnik. Tako mu podmeće krađu, koju je sam počinio. Iako je još uvijek mlad, nejak i neiskusan, Petar uspijeva, uz pomoć Kapetana i dvoje pomagača iz luke, Inspektora Dugog Nosa i Mesarke Keti, osujetiti zle namjere lažnog prijatelja i licemjera, koje počinju potvorom, a završavaju zatočenjem Petra i pokušajem ubistva Kapetana. Tokom te neželjene avanture Petar nadilazi svoje fizičke i mentalne sposobnosti i „izrasta“ u pravog junaka.

Na idejnom planu, Psić boje neba nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim. Ovo je, usput budi rečeno, replika jednog od likova predstave koja detektira njenu edukativno-odgojnu provenijenciju.

Bosansko narodno pozorište Zenica
Autor teksta: Darko Kovačovski
PSIĆ BOJE NEBARežija: Darko Kovačovski
Scenografija i kostimografija: Nađa Vasileva
Kreacija i izrada lutaka: Nađa Vasileva i Darko Kovačovski
Izbor muzike: Darko Kovačovski
Lektorica: Merima Handanović
Producent: Miroljub Mijatović
Izvršni producent: Denis Krdžalić
Organizatorica: Ermina Nišić
Inspicijentica: Igda Jarić

Igraju: Tamara Miličević-Stilić, Igda Jarić, Adna Hasanić, Snežana Vidović

Trajanje: 48 min
Uzrast: 4+
================
Ulaz na sve predstave Festivala lutkarske umjetnosti Mostar je besplatan uz neophodnu rezervaciju na web stranici www.plm.ba ili telefon 036 552 625.

28.09.2021. 11:00
11:00 — 11:50 (50’)

Pozorište lutaka u Mostaru

Darko Kovačovski

POPUNJENO

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Psić boje neba

Comments are closed.