fbpx

Mačak u čizmama

O PREDSTAVI

Draga djeco!

Prije mnogo godina imala sam priliku posjetiti Mostar i zadržati se u njemu tek nekoliko sati. Tada sam pomislila kako bi bilo lijepo provesti u njemu barem nekoliko dana i bolje ga upoznati. Čini se da je Mostar zaista čudesno mjesto jer su se moje želje da ponovo dođem u njega ostvarile.

Direktorica Pozorišta lutaka, gospođa Ranka Mutevelić, pozvala je bugarske umjetnike da rade predstavu u Mostaru. Ovaj poziv prihvatila sam sa velikom radošću. Odaću vam tajnu: samo zbog moje stare želje da ponovo vidim Mostar. Sada, kada sam upoznala kolektiv Pozorišta lutaka, moja radost je dvojaka: što imam priliku da budem u Mostaru, ali i da radim sa talentovanim i osobenim glumcima, punim entuzijazma. Zajedno sa njima pripremila sam vam bajku Šarla Peroa “Mačak u čizmama” u dramatizaciji Venete Antonove.

Svi vole čuti stare bajke jer u njima uvijek mogu pronaći nešto već poznato i srcu blisko, ali i nešto sasvim novo, što nikad prije nisu otkrili. Nažalost, “svakoj bajci mora doći kraj”. Uskoro ću se oprostiti sa prekrasnim Mostarom, njegovom smaragdnom Neretvom, toplim i srdačnim Mostarcima i svima iz Pozorišta lutaka. Napuštam Mostar s nadom da sam postala dio njihove pozorišne familije i ostavila traga u njihovim srcima.
Vama, draga djeco, želim da se veselite i uživate u našoj predstavi, u ovom Pozorištu koje postoji zbog vas. Budite poput Mačka iz ove bajke, puni optimizma i vjere u svoje mogućnosti.

Rastite mi zdravi i sretni u Mostaru, jedinom na svijetu!

Elzbieta Eysymont, režiser

AUTORSKI TIM

Režija: Elzbieta Eysymont
Asistent režije: Muhamed Nametak
Napisao: Charles Perrault
Prevod sa bugarskog: Roumiana Nikolova
Redakcija teksta i prepjev songova: Nedžad Maksumić i Diana Ondelj – Maksumić
Scenograf, kostimograf, kreator lutaka, slikarski radovi i design svjetla: Ivan Conev
Izrada lutaka i scenografije: Ivanka Getova
Izrada kostima: Mensur Kazazić
Izrada dekora: Mirsad Bijedić
Tehničko vođstvo: Amer Ćatić
Muzika: Milen Vassilev

IGRAJU

Diana Ondelj Maksumić – Prvi glumac, Mačak u čizmama
Sergio Radoš – Drugi glumac, Najmlađi brat, Žeteoci, Kosci
Nedžad Maksumić – Treći glumac, Car, Ljudožder
Ena Husić – Četvrti glumac, Princeza

RIJEČ KRITIKE

Treba istaći likovnost predstave u kojoj dominiraju pastelni tonovi, osim boje Mačkovih čizama datih intenzivnom crvenom bojom. Glumci se pojavljuju u trostrukoj ulozi: kao interpretatori, kao animatori rekvizita i kao voditelji lutaka. Prelaz iz jednog u drugi vid “dati su u otvorenoj formi, bez zaziranja da se predoči i sam proces na modulacijama određenih scena jer su i te akcije ugrađene u samu igru”. Igra Diane Ondelj-Maksumić, kako zapaža kritičar, “prožeta je izrazitim spontanitetom, a opet, svaki njen pokret, geste, mimika, igra očima, odišu svojom cjelovitošću, izražajnom puninom, misaonom dograđenošću, ritmičnošću”. Svoju animaciju Mačka podigla je do virtuoznosti.

Vojislav Vujanović

UZRAST

5+