fbpx

O nježnosti

RIJEČ REDATELJICE

Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.

 

O nježnosti

O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji snaži scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama. Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava „O nježnosti” želi istraživati i podijeliti sa publikom.

Ines Pašić

AUTORSKI TIM:

Režija, koncept i izbor muzike: Ines Pašić
Asistent režije: Igor Vidačković

Izrada scenografije, lutaka i rekvizita: Đenan Behmen
Izrada kostima za lutku: Smilja Soče
Majstor svjetla i tona: Amer Ćatić
Šivanje kostima: Nadina Hubana
Pomoć u izradi scenografije: Sejo Redžić
Fotografija i video: Agencija Magma
Grafička priprema: Edin Kmetaš

IGRAJU:

Igor Vidačković
Nina Popović
Ali Kamer Aksoy

NAGRADE:

19. Međunarodni festival pozorišta za djecu, Banja Luka / 13.10.2020.
  • Nagrada za kolektivnu animaciju u predstavi “O nježnosti” glumcima Igoru Vidačkoviću, Nini Popović i Aliju Kamer Aksoyu.
21. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu – LUTFEST / 02.10.2020.
  • Nagrada za najbolju animaciju za ulogu u predstavi “O nježnosti”, Igoru Vidačkoviću,
  • Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru ansamblu predstave,
  • Nagrada “Poetika lutkarskog izraza – Vojislav Vujanović” predstavi “O nježnosti”.
24. Susreti pozorišta/kazališta lutaka Bosne i Hercegovine, Bugojno / 16.09.2020.
  • Nagrada za najbolju režiju Ines Pašić
  • Nagrada za kolektivni umjetnički domet.

POZORIŠNA KRITIKA

Pozorište lutaka u Mostaru ovom predstavom pokazalo je da iako je mala kuća, skromnih materijalnih kapaciteta, ono ipak jeste biser bosanskohercegovačkog pozorišnog života. Bez obzira na to što se predstave poput „O nježnosti“ na našim scenama rijetko dogode, valja napomenuti da to nimalo nije slučajno, jer one se zapravo i ne mogu svugdje dogoditi, za njih se mora godinama graditi ambijent specifične posvećenosti i ljubavi prema teatru. Ova kuća to očigledno ima i zbog toga je za savremeni bosanskohercegovački pozorišni život od izuzetne važnosti. Opširnije…

(Kemal Bašić, dramaturg)

PREMIJERA

16.01.2020.

UZRAST

6+

TRAJANJE

45 min

O nježnosti - Trailer