fbpx

Snjeguljac

O PREDSTAVI

Snjeguljac je bajka u koju se ulazi lahko, dovoljno je pucnuti prstima. Izaći iz ove bajke teško je, jer u njoj dobro zaista pobjeđuje zlo, prijateljstvo je jače od zloće, a istinska sloga  može dovesti do svakog cilja… Kako onda ponovo prihvatiti javu? Treba imati malo ogledalce uz koje možemo sanjati i putovati u ljepše jave ili šarenije snove. Nikad ne posustati na tim putovanjima. To je ogledalce koje je svako od nas ponio iz  djetinjstva, zatureno u najdubljem džepu svojih uspomena. Ogledalce koje nas, ovako  zaboravne, uvijek može podsjetiti da je bolje biti voljen i voljeti nego imati moć i zlato, da je ljepše biti dobar prema drugima nego lijep izvana, da je ljepše biti vrijedan nego grabiti  vrijednosti…
Snjeguljac je trapavko koji je izvrnuo naglavce bajku o Snjeguljici, prilagodio je sebi  i svima koji to žele dopustio ulazak u nju. Sneguljac je naivan do smijeha, ali nikada zao.  Snjeguljac vjeruje u pobjedu dobra i kada nema  razloga za to. Sneguljčevo najveće blago su njegovi prijatelji, a iskreno prijateljstvo se uvijek dobrim vraća. Bili smo tako sigurni u to dok smo bili djeca. Budimo to opet. Barem na tren.

AUTORSKI TIM

Režija i izbor muzike: Nedžad Maksumić
Napisao: Nedžad Maksumić, inspiriran bajkom braće Grim “Snjeguljica”.
Saradnik na scenariju: Diana Ondelj – Maksumić
Izbor i izrada kostima: Diana Ondelj – Maksumić, Nermina Denjo i Azera Škoro
Solista na flauti: Nada Šahinagić
Vajar: Mirsad Bijedić
Pomoć u izradi rekvizita: Sandra Perotić
Kompjuterska foto-montaža: Adnan Bajramović
Dizajn plakata: Mirsad Begović, akademski slikar
Tehničko vođstvo: Amer Ćatić

IGRAJU

Nermina Denjo – Čistačica prva, Kolporter, Stražar, Slavuj Luj i Cica Vještica
Diana Ondelj Maksumić – Čistačica druga, Kraljica i Mrav Anastazije
Sergio Radoš – Čistač, Ogledalce, Zec Kec
Nedžad Maksumić – Snjeguljac

RIJEČ KRITIKE

Ovo je originalno literarno djelo, bazirano na poetskoj maštovitosti, primjerenoj dječjim receptorskim mogućnostima, djelo u kojem se otkrivaju novi odnosi “između ljudi, životinja i stvari” sa onom pjesničkom ubjedljivošću kojom i nestvarno zvuči punom svojom stvarnosnom energijom.
“Snjeguljac” je kompaktno pozorišno ostvarenje u kojem se harmonično nadopunjuju čvrsta ideja reditelja i dobrano postignuta homogenost i radost igranja ansambla”.

Salko Šarić

PREMIJERA

26.12.1997.

UZRAST

4+