fbpx

Pet nagrada za “Ledeno srce”

Pozorište lutaka Mostar, najnagrađivanije profesionalno pozorište u Mostaru, nastavlja svoju žetvu nagrada i priznanja. Upravo se vratilo sa dva značajna međunarodna festivala, na kojima je izvelo svoju najnoviju premijernu predstavu „Ledeno srce“, osvojivši ukupno pet vrijednih nagrada.

Na festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu član ovog ansambla Igor Vidačković osvojio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a sama predstava je, u izuzetno jakoj konkurenciji najboljih evropskih lutkarskih ostvarenja, osvojila treće mjesto. Na festivalu „Lut fest“ u Istočnom Sarajevu, u konkurenciji predstava iz Evrope, Azije i Sjeverne Amerike osvojili su Nagradu za najlutkovniju predstavu festivala, Nagradu za najbolju scenografiju i Grand Prix Dječijeg žirija. Osim toga, publika i gosti tih dvaju festivala nagradili su predstavu mostarskih majstora lutkarstva ovacijama i burnim aplauzima, a stručna kritika ocijenila je ovo dostignuće mostarskih lutkara najboljim ocjenama.

Inače, predstava „Ledeno srce“ djelo je bugarskog autorskog tima, reditelja Todora Valova, scenografkinje i kreatorke lutaka Stefke Kjuvlijeve i autora muzike Plamena Mirčeva Mirone. U predstavi igraju Igor Vidačković, Diana Ondelj Maksumić, Serđo Radoš, Nedžad Maksumić i Nermina Denjo.

Ovih dana Pozorište lutaka Mostar počelo je rad na novoj predstavi, za koju su svojim radom sami iznašli sva sredstva. Biće to poznata i više puta dramatizirana bajka autorice Madam de Vilnev „Ljepotica i zvijer“, čija se premijera očekuje krajem idućeg mjeseca. Već sada su za ovo ljeto planirana gostovanja na festivalu „Baščaršijske noći“ u Sarajevu i festivalu „Mini poletje“ u Ljubljani.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Pet nagrada za “Ledeno srce”

Comments are closed.