fbpx

Mostarsko Pozorište lutaka na dva međunarodna festivala

Ovih dana Pozorište lutaka Mostar putuje na dva međunarodna pozorišna festivala. Svoju posljednju premijernu predstavu “Ledeno srce” u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova, koja je već dobila tri značajne nagrade na tradicionalnoj Smotri pozorišta lutaka u Bugojnu, izvest će i na 17. međunarodnom festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu, a odmah zatim i na 16. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut fest” u Istočnom Sarajevu. U zvaničnu konkurenciju ovih festivala mostarski lutkari izabrani su u oštroj konkurenciji u kojoj su bile najbolje predstave iz cijelog svijeta.

Na festivalu “Zlatna iskra” u zvaničnoj konkurenciji bit će izvedene predstave lutkarskih pozorišta iz sedam evropskih zemalja, a na “Lut festu” u veoma jakoj konkurenciji su predstave iz osam zemalja Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Na oba ova festivala Pozorište lutaka je ranijih godina osvajalo brojne nagrade, između ostalih i dva Grand prixa za najbolju predstavu tih festivala.

Predstava “Ledeno srce” nastala je prema poznatoj bajci njemačkog autora Wilhelma Hauffa. Lutke i scenografiju osmislila je jedna od najznačajnijih evropskih scenografa i kreatora lutaka Stefka Kjuvlijeva, a muzika je djelo Plamena Mirčeva Mirone. U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka Mostar Igor Vidačković, Nedžad Maksumić, Nermina Denjo, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Mostarsko Pozorište lutaka na dva međunarodna festivala

Comments are closed.