fbpx
Press

Izložba koja svjedoči o 65 godina dugoj tradiciji Pozorišta lutaka Mostar

U okviru obilježavanja jubileja 65 godina postojanja Pozorišta lutaka u Mostaru večeras je u Centru za kulturu Grada Mostara otvorena izložba iz arhive Pozorišta lutaka.

Izložbu je pripremila ranija direktorica ovog Pozorišta Ranka Mutevelić. Na izložbi je postavljen materijal iz bogatog i u najtežim vremenima, sačuvanog arhiva ove kuće, od davne 1952. godine do danas, brojni stari dokumenti, fotografije, isječci iz štampe, scenografije i lutke.

Glumac Pozorišta lutaka Nedžad Maksumić, koji je u ovoj instituciji od 1997. godine, je u svom obraćanju prisutnima podsjetio da je Pozorište osnovano Odlukom Narodnog odbora grada Mostara, koji je još 1949. godine prihvatio inicijativu gospodina Safeta Ćišića za otvaranje Pozorišta lutaka u Mostaru.

“Prva premijera “Snježana i sedam patuljaka” i otvaranje pozorišne zgrade bilo je na današnji datum, 15. novembra davne 1952. godine. U ratu oštećena zgrada jevrejske sinagoge (Havre) prema Sporazumu između Skupštine opštine Mostar i Jevrejske opštine u Mostaru , adaptirana je u lutkarski teatar , koji se tada nazivao Gradsko pozorište lutaka. Vremenom je Pozorište lutaka izraslo u prestižno profesionalno lutkarsko pozorište u bivšoj Jugoslaviji. A onda je došao rat, zgrada je razorena , opljačkana, a glumci rastjerani, otišli, pobjegli. Nakon završetka rata počela je mukotrpna obnova i zgrade i ansambla”, rekao je Maksumić.

Glumački ansambl danas broji 5 glumaca (Nedžad Maksumić, Dijana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš, Nermina Denjo i Igor Vidačković), a ima ukupno 10 zaposlenih.

Direktor Edin Kmetaš rekao je između ostalog da je Pozorište lutaka državna institucija, dostojanstvena, kvalitetna postojana , institucija koja će se svom snagom s vlastima ovog grada i države boriti da se omogući nesmetan rad , obnove i modernizuju objekti, zaposle mladi kako bi se radilo više, te umjesto jedne imali tri premijere godišnje , te napravila kvalitetna radionica za izradu scenografije i lutaka, ali i sistemski odgajao nov kadar s domaćim snagama.

Na večerašnjoj svečanosti dodjeljene su diplome zaposlenicima koji su u ovoj instituciji kulture proveli 20 i više godina, te zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su pomogli rad, postojanje i razvoj ove ugledne teatarske kuće.

Mostarski.ba

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Izložba koja svjedoči o 65 godina dugoj tradiciji Pozorišta lutaka Mostar

Comments are closed.