fbpx
Press

Magična predstava o izgubljenom vremenu

Premijera magične predstave pod nazivom „ Bajka o izgubljenom vremenu“ u režiji višenagrađivane režiserke i autorice ovog teksta Tamare Kučinović odigrat će se 28. februara 2019. god 19:00 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru, a prva repriza je u nedjelju 03. marta 2019. god u 11:00 sati.

Iz Hrvatske je u mostarsko Pozorište lutaka došao sjajan tim talentovanih, iskusnih i mladih ljudi koji su pod otežavajućim okolnostima koje su zadesile ovo malo pozorište uspjeli ostaviti najbolji dojam ali i napraviti iznimno zanimljivu i magičnu predstavu na način koji mostarska publika do sada nije mogla vidjeti.

O PREDSTAVI

„Bajka o izgubljenom vremenu“ je priča koja suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života. Zanimljiva je to, duhovita i nadasve poetična predstava o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu koji se zbog svoje drugačijosti, stidljivosti i sposobnosti da osjeća svijet i postojanje vremena koje mu je namijenjeno, pretvorio u starca. Zbog tog nemilog događaja koji se događa jednom u trilijun godina Petja se pretvorio u starca, kao i Stasja, njegova simpatija, djevojčica koja je voljela čitati knjige i uživala slušajući Petju kako priča sa vremenom odnosno sa samim sobom. Primoran da ju nađe u mnoštvu drugih starica, ne bili vratio svoje vrijeme, Petja upoznaje sebe kroz prihvaćanje svojih osjećaja.

Ova pomalo fantastična zagonetna predstava nastala je inspirirana istoimenom bajkom ruskog pisca Evgenija Švarca (Eugene Schwartz), a danas je ovdje da nas podsjeti na smrtnost svakog pojedinca, na malu količinu vremena koje posjedujemo da bi živjeli onako kako nam to govori srce ili ta ista supstanca od koje smo satkani, vrijeme.
U predstavi igraju: Igor Vidačković, Sergio Radoš, Fatima Kazazić, Nina Popović, Nermina Denjo.

Vrijeme. Što li je vrijeme doli oku nevidljiva supstanca koja se može čuti u otkucaju srca, vidjeti iza očnog kapka, tamo unutra i osjetiti u svakoj pori ljudske kože. Ono je svugdje i nije nigdje. Ali ko još danas sluša srce kako kuca, ko se usudi zaviriti iza očnog kapka i ko uopće ikada pomisli na pore?

O AUTORU

Tamara Kučinović rođena je 12.11.1984. u Zagrebu gdje je od malih nogu pohađala Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih. Tamara je uspješno završila dvije umjetničke akademije. U Osijeku je 2004. god diplomirala na smjeru za glumu i lutkarstvo, a u St. Petersburgu je 2012. godine stekla diplomu kao redateljica pozorišta lutaka. Od zavšetka svog školovanja do danas, svoj stvaralački rad ostvaruje kreiranjem mnoštva predstava na područje Hrvatske i inozemstva. Mnoge njezine predstave višestruko su nagrađivane kako na domaćim, tako i na međunarodnim festivalima. Tamara se uspješno 2013. godine zaposlila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na kazalištnom odsjeku ( smjer gluma i lutkarstvo ), a 2017. godine postala je docent. Već 2016. godine sudjeluje u osnivanju Umjetničke organizacije Gllugl sa sjedištem u Varaždinu, čiji je redovan član, te voditelj mnogih programa i predstava.

Alena Pavlović, kreatorica lutaka, scenografije i lutkarske tehnologinje rođena je 1987. godine u Rusiji, u malom gradiću pokraj Nižnjeg Novgoroda. Akademiju kazališne umjetnosti u St. Petersburgu ( smjer tehnolog kazališta lutaka ) koju završila je 2012. godine. Iste godine seli u Hrvatsku gdje od tada živi i radi kao scenograf i tehnolog. Sarađivala je s brojnim kazalištima, te radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kao vanjski suradnik.

Nikša Eldan, dramaturški je suradnik i asistent redateljice rođen je 1991. godine u Varaždinu. Nakon završene srednje glazbene škole u Varaždinu upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku gdje je stekao naslov magistra kazališne umjetnosti, akademski glumac i lutkar. Kao vanjski saradnik radi u HNK u Varaždinu, jedan je od osnivača Umjetničke organizacije GLLUGL. Dobitnik je nekoliko umjetničkih nagrada od kojih se ističu rektorova nagrada za izvrstan istraživački seminarski projekt „Duga“, nagrada za glumu i animaciju za ulogu „Joaoa“ u predstavi „Dindim, o nježnosti“ (Mali Marulić, Split), nagrada za animaciju u predstavi „Duga“ (PIF, Zagreb), te posebno priznanje za istraživanje tijela u lutkarskom kazalištu za predstavu „Pekel na zemli“ (Bugojansko lutkarsko bienale).

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Magična predstava o izgubljenom vremenu

Comments are closed.