fbpx

Zijah Sokolović u Pozorištu lutaka

Pozorište lutaka u Mostaru nastavlja širiti dobre vibracije i sklapati nova prijateljstva. Ovaj put sa predstavom “Ko bajagi donijela me roda” ugostit ćemo Zijaha Sokolovića, glumca uz kojega smo odrastali i uz kojeg i danas odrastaju nove generacije.

O PREDSTAVI

Kada Glumac uđe u prazan Prostor počinje pozorište, kaže Peter Brook. To je jedina ideja koja me vukla da od jedne Riječi gradim formu pozorišne predstave i da sa njome istražujem granice Glume. Ovo nije monodrama, ovo je istraživanje. Postoje različite vrste dramaturgije koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgija koja mene zanima jest dramaturgija Glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan Glumac. Savremeno je pozorište, grabeći neumorno naprijed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom.

Ja sam katarzu našao u riječi ROĐENJE. Tajna sopstvenog porijekla je jedna od najuzbudljivijih koja se pred dijete postavlja od trenutka kada stekne svijest o sebi. Od toga kako će biti razriješena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov dalji odnos prema sopstvenoj polnosti, odnos prema drugom polu, razumijevanje ljubavi i svijeta u kojem živi, zavisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste. Formula naizgled jednostavna, ujedno čarobna i pripada Glumcu istraživaču. U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smiju pričama “o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu”.

O naoko zabranjenim temama, ja sam stavio Glumu ispred sebe, igrajući otvoreno, slobodno, vedro, “rugajući” se iz kuta malog i slabog subjekta djeteta svijetu odraslih na način kako su to činili istinski humoristi, kao što je Ephraim Kishon. Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog sa publikom, animirati je, zabaviti je Glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave.
Želio sam, da isključiva i jedina komplonenta fluidne veze gledališta i pozornice, bude sam Glumac.

Da Rođenje, nastanak života, u formi predstave bude “kao” prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije, uztezanja i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična forma
predstave uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način bi trebala da napravi mali korak prema umjetnosti.
Zato je pozorište i izmišljeno i zato Glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplije preporučujem onoj polovini čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovine čovječanstva,
sastavljene od djece.

===========================
Predstava je namjenjena uzrastu 4+
Vaše karte po cijeni od 5,- KM možete rezervisati putem telefona 036 552 625, email adrese: marketing@plm.ba ili porukom u inbox na Facebook stranici Pozorište lutaka u Mostaru.Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Zijah Sokolović u Pozorištu lutaka

Comments are closed.