fbpx

Prvi Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Prvi festival lutkarske umjetnosti

Pozorište lutaka u Mostaru poznato je i van ovih prostora kao teatarska kuća koja je veoma često učesnik na raznim festivalima, smotrama i gostovanjima.

Na tim svojim lutalačkim putovanjima obišlo je mnoge zemlje, upoznalo mnoge umjetnike iz svijeta lutkarstva, susretalo se sa drugim i drugačijim pristupima i tumačenjima ove umjetnosti i dolazilo u priliku da uporedi svoj rad i stvaralačka dostignuća sa radom svojih prijatelja i kolega širom svijeta.

Ovo Pozorište učestvovalo je na najznačajnijim međunarodnim lutkarskim festivalima i na njima su se njegovi članovi mogli upoznati sa svim vrlinama i osobenostima ovakvih susreta svjetskih umjetnika okupljenih oko čarolije lutkarske igre.

Već nekoliko godina u rukovodstvu Pozorišta lutaka sazrijevala je ideja o organizovanju vlastitog međunarodnog lutkarskog festivala. Na taj način bi Mostar konačno bio dostojno predstavljen na svjetskoj mapi značajnih lutkarskih smotri i festivala. Sa svim kontaktima i prijateljstvima koje su mostarski lutkari stekli na lutkarskoj sceni Evrope i svijeta, taj zahtjevni posao im je znatno olakšan.

Problemi sa pandemijom COVID-19 na izvjesno vrijeme su odgodili realizaciju te ideje, ali već naredne, 2021. godine, predviđeno je održavanje Prvog festivala lutkarske umjetnosti Mostar, skraćenog naziva FLUM 2021.  

Festival će biti takmičarskog karaktera sa prigodnim nagradama u više umjetničkih kategorija, a Stručni žiri će dodijeliti i Grand Prix za najbolju predstavu Festivala. Lista gostujućih lutkarskih pozorišta na ovom Festivalu još nije sasvim definirana, ali se očekuje dolazak eminentnih lutkarskih profesionalnih pozorišta iz cijele Evrope.

Pripreme za ovaj zahtjevni projekat su u punom jeku, jer obim posla je veliki, ali u Pozorištu lutaka Mostar dobro znaju da je najbolje početi na vrijeme i sve dobro isplanirati. Festival će biti održavan svake godine u isto vrijeme.

Mostar će tako dobiti još jednu značajnu teatarsku festivalsku smotru, za koju sigurno postoji veliko interesovanje i mlađe i odraslije publike, jer lutkarstvo već odavno nije namijenjeno samo djeci, nego i odraslima.

Mnoge generacije ovog grada odrastale su i odgajane na predstavama „kuće snova“ na mostarskom Brankovcu. Došlo vrijeme da se svojoj odanoj publici sa zahvalnošću za sve godine vjernosti dostojno odužimo i ponudimo jednu širu i šareniju sliku lutkarstva na prvom FLUM-u, Festivalu lutkarske umjetnosti, Mostar 2021.

Pratite nas na našim društvenim mrežama i budite blagovremeno informisani o našem radu i aktivnostima.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Prvi Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Comments are closed.