fbpx

50 godina od Prve smotre BH lutkara u Mostaru

Vragov most

U subotu, 23.01.2021. godine navršava se punih 50 godina od Prvog susreta pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine, koji je održan u Mostaru, u Pozorištu lutaka. Kasnije se ova Smotra selila u više bosanskohercegovačkih gradova, da bi se konačno skrasila u Bugojnu, gdje je doživjela svoju potpunu afirmaciju i najbolje godine.

Nakon zadnjeg rata ova manifestacija je ponovno oživjela, u početku smanjenim intenzitetom, da bi se posljednjih godina ovaj Festival potpuno profilirao i uspio da obnovi i Bijenale najboljih lutkarskih predstava regiona. Pedeset posljednjih godina ova Smotra je učinila mnogo na podizanju kvaliteta lutkarske produkcije, a Pozorište lutaka u Mostaru na bugojanskom Festivalu za sve to vrijeme ostvarivalo je svoje najveće uspjehe.

Na Prvom susretu BH lutkara u Mostaru, te davne 1971. godine, Pozorište lutaka izvelo je predstavu „Vragov most“, prema tekstu češke spisateljice Milene Markove, u režiji Zdenjeka J. Viskočila, sa scenografskim rješenjima Vaclava Havlika i kreacijom lutaka Jarmile Fenclove. Tadašnja teatarska kritika ovu predstavu češkog autorskog tima označila je kao „umjetničko remek-djelo“.

Glumački ansambl u predstavi “Vragov most” činili su: Risto Vujović, Azra Ljubović, Petar Šurkalović, Edin Ljubović, Ahmet Sandžaktar, Mirjana Pezelj, Ljubica Karačić, Muhamed Nametak, Franciska Spahić, Dubravka Šunjić, Mirjana Pezelj i Vesna Hanzić.

NOVA PREDSTAVA

Ovih dana Pozorište lutaka Mostar, baš na godišnjicu Prvog susreta BH lutkara, počinje sa pripremama svoje nove premijerne predstave, prema nagrađivanom tekstu Selme Parisi „Dječak koji je sanjao more“, u režiji poznatog glumca i reditelja Zijaha Sokolovića. Scenografiju su osmislili akademska umjetnica Tajma Guzin i video animator Nikola Galić. Autor scenske muzike je Atilla Aksoj, kostimografkinja je Lejla Hodžić iz Sarajeva, a lutke za ovu predstavu je kreirala i izradila Luči Vidanović iz Rijeke.

Glumačka priprema i prve probe već su počeli, a premijera predstave „Dječak koji je sanjao more“ očekuje se u mjesecu februaru ove godine.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “50 godina od Prve smotre BH lutkara u Mostaru

Comments are closed.