fbpx

Tri nagrade za mostarsko pozorište lutaka

tri nagrade

Baš u predvečerje velikog lutkarskog festivala kojeg Pozorište lutaka u Mostaru organizuje i čije su pripreme u zadnjoj fazi, mostarskim lutkarskim čarobnjacima iz zgrade u Brankovcu, sa značajnog festivala stigle su još tri vrijedne nagrade.

Sa upravo završenog međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “LUT FEST“, koji se tradicionalno održava svake godine u Istočnom Sarajevu, stigle su odluke Stručnog žirija, kojim je predsjedavao bugarski profesor lutkarstva na sofijskoj akademiji Bonjo Lungov.

Tri nagrade za predstavu "Dječak koji je sanjao more"
Dio ansambla Pozorišta lutaka u Mostar

Žiri je odlučio da Nagradu za najbolju režiju dodijeli Zijahu Sokoloviću za režiju predstave “Dječak koji je sanjao more” Pozorišta lutaka u Mostaru. Za glavnu ulogu Dječaka u istoj predstavi nagrađen je Nagradom za animaciju i glumu Igor Vidačković. Osim toga, Nagrada Magija lutkarstva – Radoslav Lazić” dodijeljena je predstavi “Dječak koji je sanjao more” jer je riječ, kako stoji u obrazloženju žirija”, “o ozbiljnoj temi koja kroz magiju lutkarstva dodiruje srca“.

Ovom predstavom nije bio oduševljen samo žiri nego i djeca u publici koja su glumce i lutke ispratili sa scene srdačnim aplauzom.

Na ovaj način Pozorište lutaka iz Mostara nastavlja svoj impresivni stvaralački put na kojem priznanja i nagrade postaju njegova svakodnevica. Do novih festivala i novih nagrada.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

One comment for “Tri nagrade za mostarsko pozorište lutaka

Comments are closed.