fbpx

Pozorište lutaka u Mostaru pobjednik “XI Bugojanskog lutkarskog bijenala”

pobjednik

Na upravo završenom XI bijenalu lutkarstva u Bugojnu, Pozorište lutaka iz Mostara ostvarilo je veliki uspjeh. U konkurenciji predstava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, koje su pravi presjek lutkarske produkcije u regionu, mostarski lutkari su sa svojom predstavom “Bajka o izgubljenom vremenu” u režiji Tamare Kučinović, osvojili Nagradu za najbolju predstavu Bijenala.

Stručni žiri je bio jednoglasan u ocjeni da je Pozorište lutaka ponudilo najcjelovitiju i najzaokruženiju lutkarsku predstavu. Osim pohvala za režiju Tamari Kučinović, scenografiju i lutke Aleni Pavlović, Žiri je posebno istakao superiornu igru mostarskih lutkara iz ansambla predstave kojeg čine Igor Vidačković, Serđo Radoš, Nina Popović, Fatima Kazazić Obad k.g. i Ali Kamer Aksoy.

Obrazloženje Stučnog žirija

“Bajka o izgubljenom vremenu” izdvojila se kao impresivno umjetničko ostvarenje kojem doprinosi usklađenost svih elemenata predstave kao što je virtuozna glumačko-animacijska igra ansambla te likovnost lutaka i funkcionalnost scenografskih rješenja uz dominantan redateljski postupak.

XI Bugojansko lutkarsko bijenale
Stručni žiri i Dječiji žiri sa organizotorima i pobjednikom Bijenala

Na ovaj način, Pozorište lutaka iz Mostara nastavlja svoj niz uspjeha na domaćim i međunarodnim festivalima lutkarstva. Nastavlja se, tako, i sjajna tradicija ovog Pozorišta, jer je to jedina teatarska kuća koja je prije rata dva puta osvojila na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu nagradu za najbolju predstavu. Rezultati koji danas postiže ovo Pozorište dokaz su da je lutkarstvo u Mostaru preživjelo teška vremena, nastavilo sa uspjesima, a mostarski lutkari zauzeli zapaženo mjesto na evropskoj lutkarskoj sceni.

Već sutra, sa istom predstavom, lutkari putuju u Zagreb, na PIF, 54. međunarodni festival kazališta lutaka. A, uskoro sa predstavama “Dječak koji je sanjao more” u režiji Zijaha Sokolovića i “O nježnosti” u režiji Ines Pašić, učestvuju na značajnim međunarodnim festivalima, LutFest-u i MESS-u.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Pozorište lutaka u Mostaru pobjednik “XI Bugojanskog lutkarskog bijenala”

Comments are closed.