fbpx

Početak sezone u punom pogonu

početak sezone

U nedjelju, 12. septembra, sa početkom u 11 sati, predstavom „Bajka o izgubljenom vremenu“ u režiji Tamare Kučinović, Pozorište lutaka u Mostaru otvara novu sezonu.

Ova višestruko nagrađivana predstava, nastala prema tekstu ruskog književnika Evgenija Švarca, obišla je mnoge scene i viđena je na mnogim festivalima lutkarstva. Ovoga puta biće izvedena, u redovnom terminu, za djecu Mostara, a, istovremeno, i u okviru 46. festivala autorske poetike.

Karte za predstavu po cijeni od 5 KM mogu se nabaviti na blagajni Pozorišta lutaka sat vremena prije početka predstave, a mogu se rezervisati na broj telefona 036/552-625 ili na www.plm.ba.

Osim toga, „Bajka o izgubljenom vremenu“ već za koji dan će učestvovati na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu, tradicionalnom mjestu susreta lutkara sa prostora bivše Jugoslavije. Odmah poslije toga, ova predstava putuje i u Zagreb, jer je uvrštena u zvaničnu takmičarsku konkurenciju 54. međunarodnog festivala lutaka – PIF, jednog od najznačajnih evropskih lutkarskih festivala.

Istovremeno, još tri predstave Pozorišta lutaka spremaju se na put. „Dječak koji je sanjao more“, prema tekstu Selme Parisi i u režiji Zijaha Sokolovića, učestvuje na Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta „LUT FEST“, koji se održava u Istočnom Sarajevu, a predstava „O nježnosti“, prema ideji i u režiji proslavljene svjetske lutkarke Ines Pašić, pozvana je na festival MES u Sarajevu, već početkom narednog mjeseca. „Mačak u čizmama“ u režiji Elzbiete Eysimont, sprema se na put u Novi Sad na Festival bajke.

Pored svih ovih ugodnih obaveza, Pozorište lutaka u Mostaru dovršava pripreme za svoj prvi FLUM, Festival lutkarske umjetnosti, Mostar 2021. Ovu međunarodnu manifestaciju Pozorište lutaka organizuje prvi put, a u želji da svoj djeci Mostara i svim ljubiteljima lutkarske umjetnosti priušti pravi pozorišni praznik.

Festival će biti svečano otvoren u nedjelju 26. septembra u 18 sati, a zatvaranje je 30. septembra u 14 sati. U okviru takmičarskog programa natjecat će se osam predstava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Uz to, biće organizovani i brojni prateći programi, izložbe slika, slikarska radionice, promocije knjiga i koncerti. Biće to dani prave svečanosti za djecu i sve one koji vole lutkarstvo.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Početak sezone u punom pogonu

Comments are closed.