fbpx

20 godina predstave “Mačak u čizmama”

Mačak u čizmama

U nedjelju, 20. juna u 11 sati, Pozorište lutaka u Mostaru slavi veliki jubilej. Predstava “Mačak u čizmama” u režiji Elzbiete Eysimont, doživjet će punih 20 godina postojanja i igranja na sceni ove kuće.

Predstava je napravljena u junu 2001. godine, kao jedna od prvih poslijeratnih saradnji sa stranim lutkarskim umjetnicima. Nastala je prema bajci francuskog pisca Charlesa Perraulta, a kreator lutaka i scenografije je poznati bugarski umjetnik Ivan Conev. Lutke je izradila Ivanka Getova, a u predstavi igraju Diana Ondelj Maksumić, Nina Popović, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.

Ova predstava dobitnica je nagrada na mnogim lutkarskim festivalima. U njoj se promućurni i vješti Mačak, uprkos mnogim problemima, uspijeva izboriti da njegov gazda, siromašni mlinarov sin, postane bogati i priznati markiz Karabas, te da uspije oženiti princezu, kraljevu kći. Na tom neizvjesnom putu pobjeđuju mnoge zapreke, a na kraju i strašnog Ljudoždera, čarobnjaka kojeg prevare i natjeraju da se pretvori u miša. Tada ga lukavi Mačak pojede i tako on i njegov gospodar postaju vlasnici golemog i bogatog dvorca i svih Ljudožderovih imanja.

Predstava će biti izvedena kao jedan od prvih programa u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”, a ulaz na ovu svečanu izvedbu je slobodan. Rezervacija besplatnih karata može se obaviti na web stranici ili na broj telefona 036/552-625. Broj mjesta je ograničen i provedene su sve antipandemijske mjere.

Predstava “Mačak u čizmama” namijenjena je djeci uzrasta od četiri do 10 godina.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “20 godina predstave “Mačak u čizmama”

Comments are closed.