fbpx

Uspješna godina Pozorišta lutaka u Mostaru

Pozorište lutaka

Protekla godina, mada, zbog pandemije, nesklona teatru, za Pozorište lutaka u Mostaru bila je izuzetno uspješna. Ovo Pozorište, koje iduće godine slavi 70 godina postojanja i rada, u ovoj je godini uspjelo nastaviti niz svojih sjajnih uspjeha koji traje već odavno.

Dječak koji je sanjao more
Prizor iz predstave “Dječak koji je sanjao more”

 Sam početak godine obilježila je premijera predstave “Dječak koji je sanjao more”, prema tekstu Selme Parisi, a u režiji Zijaha Sokolovića. Ova predstava je odmah krenula na put po međunarodnim festivalima lutkarstva i osvojila značajne nagrade na festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu i LutFestu u Istočnom Sarajevu. Predstava “O nježnosti”, u režiji Ines Pasić, učestvovala je na festivalu MESS u Sarajevu, a predstava “Bajka o izgubljenom vremenu”, u režiji Tamare Kučinović, učestvovala je na medunarodnom festivalu lutkarstva PIF u Zagrebu, gdje je osvojila simpatije publike i izuzetne pohvale stručne kritike. “Bajka o izgubljenom vremenu” pobijedila je i osvojila Grand Prix na tradicionalnom Lutkarskom bijenalu u Bugojnu, u jakoj konkurenciji lutkarskih predstava iz regiona.

XI Bugojansko lutkarsko bijenale
Ceremonija dodjele nagrada na XI Bugojanskom bijenalu

Uz sve to, odigrana je i serija predstava za djecu svih mostarskih škola, a, sredinom godine, obilježen je i značajan jubilej, 20 godina postojanja i igranja predstave “Mačak u čizmama”.

Učenici osnovnih škola nakon izvedbe predstave

Najveći izazov bila je uspješna organizacija Prvog međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti FLUM 2021., koji je, u septembru ove godine, u borbi za nagradu “Zlatni svitac”, okupio preko 90 umjetnika iz Republike Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji su izveli 8 predstava.

Mada je pandemija Covida-19 onemogućila dalja putovanja i gostovanja, Pozorište lutaka putovalo je u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, te po cijeloj BiH. Pokrenuta je i dječija lutkarska radionica, pod vodstvom dramske pedagoginje Adele Lerić, koja će rezultirati predstavom “Snjeguljac”, kao krunom višemjesečnog rada i učenja o teatru i lutkarstvu.

Zimska bajka – novogodišnja predstava

 Za kraj decembra Pozorište lutaka pripremilo je premijeru predstave “Zimska bajka”, premu tekstu i u režiji Nedžada Maksumića, s kojom će zaključiti ovu uspješnu godinu. Odmah poslije novogodišnjih praznika, počinje rad na premijeri predstave “Zlatokosa”, prema poznatoj bajci braće Grimm, koju je dramatizovala i režirat će je Jelena Đorđević, gošća iz Srbije.

Godina koja je na izmaku potvrdila je uspješnu repertoarsku politiku ove teatarske kuće. Kvalitet predstava i izuzetan glumački ansambl najbolji su dokazi za to.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Uspješna godina Pozorišta lutaka u Mostaru

Comments are closed.