fbpx
Press

Saopštenje o statusu predstave „Oslobođeni Mostar”

Pozorište lutaka

Poštovana javnosti,

koristimo ovu priliku da vas informišemo o trenutnom statusu predstave “Oslobođeni Mostar” i donesenim odlukama nakon pažljive analize nedavnih događaja.

Umjetnički procesi nerijetko prolaze kroz izazove, a važno je transparentno komunicirati s publikom i ljubiteljima umjetnosti kako bismo očuvali integritet kulturnih institucija. Ovim putem želimo iznijeti ključne činjenice i naglasiti naše posvećenosti umjetničkoj slobodi izraza i kulturnoj raznolikosti.

Nakon što smo proveli detaljnu internu evaluaciju i pregled dostupnih informacija, smatramo važnim istaknuti nekoliko ključnih činjenica.

O navodnoj zabrani predstave

Kategorički negiramo tvrdnje g. Pakovića o „zabrani predstave“. Iste nisu utemeljene na stvarnim događajima. Nikada nije bilo razgovora ili odluka o zabrani predstave “Oslobođeni Mostar”, niti su političke strukture vršile pritisak na pozorišta u vezi s temama predstave. Stavovi naših pozorišta uvijek su bili posvećeni poticanju umjetničkog izraza i kulturne raznolikosti.

O komunikaciji s režiserom i insinuacijama

Tvrdnje koje je g. Paković iznio u medijima, inputirane rukovodiocima pozorišnih kuća, su neutemeljene te ih izričito negiramo.Nakon proizvoljnih medijskih istupa režisera predstave, producenti su zatražili zvanična očitovanja od g. Pakovića i g. Markovine o novonastaloj situaciji.

Na osnovu stavova sadržanih u dostavljenim očitovanjima, predstavnici pozorišnih kuća na sastanku održanom 1.2.2024. g. zaključili su da nastavak rada na predstavi “Oslobođeni Mostar” nije moguć.

Naknadni i isključivi stavovi režisera o konceptu predstave jasno oslikavaju nedopustivo odstupanje od ugovornih obaveza proizašlih na temelju repertoarske politike i potreba pozorišnih kuća.Osim toga neistine sadržane u oba dosadašnja medijska istupa g. Pakovića, doveli su do narušavanja poslovnih odnosa, narušavanja ugleda pozorišnih kuća i gubitka povjerenja što je još jedan od razloga za donošenje odluke o ne nastavku saradnje.

U skladu sa rečenim izražavamo duboko žaljenje zbog trenutnog razvoja događanja na produkciji predstave “Oslobođeni Mostar”. Bez obzira na okolnosti koje su dovele do ovog koraka, želimo izraziti žaljenje što saradnja nije rezultirala uspješnim izvođenjem predstave, koja je bila planirana kao značajan doprinos kulturnom životu našeg grada. Smatramo da umjetnički projekti trebaju biti mjesto susreta i dijaloga, a ovaj razvoj događaja predstavlja izuzetno nesretnu okolnost.

Odluka o prekidu saradnje s g. Pakovićem nije bila donesena lako, ali smo uvjereni da je bila neophodna kako bismo očuvali integritet i interese naših pozorišnih institucija.Unatoč nesuglasicama, želimo zahvaliti g. Pakoviću na dosadašnjem angažmanu i izražavamo želju za uspjehom u njegovim budućim umjetničkim projektima. Ističemo da ostajemo otvoreni za saradnju i dijalog sa svim umjetnicima kako bismo zajedno stvarali i podržavali kulturnu raznolikost.

S iskrenim poštovanjem zahvaljujemo našoj vjernoj publici na razumijevanju i podršci kroz sve izazove koje umjetnički procesi mogu donijeti. Unatoč ovom izazovnom razdoblju, ostajemo posvećeni stvaranju kvalitetnih umjetničkih iskustava. Nadamo se budućim projektima koji će obogatiti kulturni život našeg grada. Uz otvorena vrata dijaloga, ostajemo posvećeni podršci raznolikosti umjetničkih perspektiva i kulturnom zajedništvu.

Važno nam je naglasiti našu predanost transparentnosti u komunikaciji. U cilju očuvanja povjerenja publike, svesrdno ćemo dijeliti relevantne informacije o umjetničkim projektima i internim procesima kako bismo izbjegli nagađanja i dezinformacije. Transparentnost ostaje ključna vrijednost naše kulturne zajednice.

S poštovanjem,

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru – Emir Spahić, direktor

Mostarski Teatar Mladih – Udruženje građana BCDO – predsjednik, Sead Đulić

Javna ustanova Pozorište lutaka u Mostaru – Edin Kmetaš, direktor

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Saopštenje o statusu predstave „Oslobođeni Mostar”

Comments are closed.