fbpx

Predstave za djecu i odrasle u sklopu “Mostarskog ljeta 2020”

Kao suorganizator kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2020” Pozorište lutaka u Mostaru je i ove godine za mostarsku publiku pripremilo predstave za djecu i odrasle.

Prva predstava iz ovogodišnje produkcije Pozorišta lutaka u Mostaru je predstava “O nježnosti” autorice i redateljice Ines Pašić. Predstava će se održati u Velikoj sali Pozorišta lutaka u nedjelju, 19.07. sa početkom u 11 sati.

„O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo. U predstavi igraju Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy.

U srijedu, 19.08. u 20 sati na Velikoj sceni Pozorišta lutaka u Mostaru mostarskoj publici će se predstaviti ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice sa predstavom “Ježeva kućica“. Predstava je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići, a režiju potpisuje Miroljub Mijatović.

Ježeva kućica – Bosansko narodno pozorište Zenica

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović.

Za kraj ovogodišnjeg izdanja “Mostarskog ljeta 2020”, u petak 28.08. sa početkom u 20 sati ugostit ćemo ansambl Pozorišta mladih Sarajevo koji će se predstaviti sa predstavom “Tobija” koju je režirao Mario Drmač.

Tobija – Pozorište mladih Sarajevo

Tobija je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika (životinja koje je posjetio), shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmač.

Sve predstave na programu “Mostarskog ljeta 2020” će se održati na Velikoj sceni Pozorišta lutaka u Mostaru. Ulaz je besplatan uz obaveznu rezerevaciju karata.

Zbog zdravstvene situacije sa COVID-19 Pozorište lutaka će obezbijediti sve neophodne sigurnosne mjere, dok je publika obavezna pri ulasku u prostorije Pozorišta koristiti zaštitne maske i izvršiti dezinfekciju ruku.

Rezervaciju karata za navedene predstave možete izvršiti putem telefona 036/552-625, email-a: marketing@plm.ba ili porukom u inbox na Facebook stranici Pozorišta lutaka u Mostaru.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Predstave za djecu i odrasle u sklopu “Mostarskog ljeta 2020”

Comments are closed.