fbpx
Press

Pregršt nagrada za Pozorište lutaka u Mostaru

U posljednjih nekoliko dana Pozorište lutaka Mostar osvojilo je šest značajnih nagrada na međunarodnim festivalima na kojima je učestvovalo.

Prvo je, na Festivalu dječije umjetnosti FEDU u Sarajevu osvojilo dvije nagrade: Nagradu za najbolju glumicu osvojila je Fatima Kazazić za ulogu u predstavi “Bajka o izgubljenom vremenu” u režiji Tamare Kučinović, koja je i sama osvojila Nagradu za najbolju adaptaciju i dramatizaciju teksta.

Tek nekoliko dana poslije toga, na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta LutFest u Istočnom Sarajevu, u konkurenciji najboljih evropskih lutkarskih pozorišta, osvojilo je, za istu predstavu, čak četiri najznačajnije nagrade:

Grand Prix “Zlatna anima” za najbolju predstavu Festivala, Igor Vidačković dobio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Tamara Kučinović Nagradu za najbolju režiju, a Nagrada “Magija lutkarstva” – Radoslav Lazić takođe je pripala predstavi “Bajka o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka Mostar.

U žiriju LutFesta bili su najznačajniji evropski režiseri i profesori lutkarstva. Ovim se zbirka nagrada Pozorišta lutaka Mostar uvećala na preko 50, u zadnjih nekoliko godina. Među njima su čak tri Grand Prix-a, te brojne nagrade za režiju, glumačka ostvarenja, scenografiju i najljepše lutke. Tako je Pozorište lutaka Mostar potvrdilo da je najnagrađivanija ustanova kulture ovoga grada.

Uskoro sa ovom predstavom odlaze na neke nove festivale i gostovanja, i nastavljaju biti najbolji ambasadori kulturne scene Mostara.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Pregršt nagrada za Pozorište lutaka u Mostaru

Comments are closed.